2024. április 26., péntek
ÚJ KÖNYV

Az Ady vonzáskörében szerbül

2012-ben látott napvilágot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában Németh Ferenc Ady vonzáskörében című, Todor Manojlović nagyváradi, temesvári és aradi éveivel foglalkozó könyve, amelynek legfontosabb eredményeit mindenképpen a szerb irodalmár és Ady Endre barátsága történetének feltárása, Manojlović Ady-képének és -fordításainak vizsgálata, illetve Manojlović nagyváradi naplójának közzététele jelentik.

Ződi Erna fordításában, a VMMI és a nagybecskereki Žarko Zrenjanin Városi Könyvtár gondozásában nemrég U Adijevom krugu címmel, 203 oldalon szerb nyelven is napvilágot látott ez a fontos kapcsolattörténeti tanulmány és szöveggyűjtemény.

„Németh Ferenc szenvedélyes kutató, kitűnően tájékozott, fáradhatatlan, éleslátású, régész alkatú ember, az irodalomtörténész igazi példája, aki dokumentumokat hajszol az egykori Osztrák–Magyar Monarchia kultúrtérségének rejtett, poros könyvtáraiban és levéltáraiban. Tisztában van azzal a ténnyel, hogy az irodalomtörténetet nemcsak a tankönyvek jegyzik, hanem a folyóiratok és az újságok, a kávéházak és a szájhagyomány is. A könyvben közölt felfedezések, két, akkor még fiatal ember közötti kapcsolatot tárják fel, de a Holnap köré csoportosult egész társaságét is, amely hatásával számos fontos dolgot indított el a magyar irodalomban. A könyv azt is megmutatja, milyen mértékben közeli, egybefonódott, egymást átható, – s miért ne –, elválaszthatatlan is a két szomszédos kultúra” – mondja ajánlójában Németh Ferenc könyvéről Végel László.