2024. április 26., péntek

Nappal kánikula, éjjel lehűlés

Nyár a Palicsi-tónál (Fotó: Molnár Edvárd)

Nyár a Palicsi-tónál (Fotó: Molnár Edvárd)

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) előrejelzése szerint ma országszerte 36–39 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre számíthatunk. Kezdetben többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég, majd este északnyugat felől egyre többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Az éjszaka északnyugat felől erős hidegfront lép az ország légterébe. A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Vajdaságban ezért elszórtan heves zivatarral is számolni kell, amelyet károkozó (akár 90 kilométer/óra sebességű) szélroham, nagyméretű, 3 centiméteres átmérőjű jég kísérhet, helyenként pedig felhőszakadás is lehet. Az előrejelzések szerint 15-ig mérsékeltebb csúcshőmérsékletre, változóan borús égre, valamint elszórtan záporra, zivatarra számíthatunk, majd újra kánikula következik.

A humán meteorológiai előrejelzések szerint éjszaka ugyan még jelentkezhetnek alvászavarok a relatív magas hőmérsékletek miatt, de holnaptól a tünetek enyhülnek majd. Ezzel szemben hiába ér véget a hőség, a melegfront okozta fejfájás nem fog elmúlni, akár fokozódhat is, ezért magnéziumban gazdag ételek, például olajos magvak fogyasztása javallott. Az UV-sugárzás és a pollenkoncentráció is magas lesz. Holnapra már jelentősen csökkenni fog a pollenkoncentráció, amelynek köszönhetően javul majd az allergiások helyzete.

A közlekedők fokozottan vigyázzanak az utakon, a hőség és az erős napsütés miatt ugyanis még mindig nagy a balesetveszély! A front átvonulásakor ügyeljenek a zivatarokra és az erős oldalszélre.