2024. április 26., péntek

Szentmise a csonoplyai kegykápolnánál

A kápolnát és környékét kizárólag a hívők tartják rendben  (Fotó: Fekete J. József)

A kápolnát és környékét kizárólag a hívők tartják rendben (Fotó: Fekete J. József)

Hívek, zarándokok sokasága ünnepelte Sarlós Boldogasszony napját a Nemesmilitics és Csonoplya határában elhelyezkedő kegykápolnánál. A két falu határán, a Mosztonga patak keleti forrásánál található a Szentkút, ami mellé 1894-ben kéttornyú kápolnát építtetett Mayer Ferdinánd csonoplyai plébános, amit Sarlós Boldogasszonynak szenteltek. A legenda szerint ugyanis ezen a helyen egy szőlőcsősznek megjelent Szűz Mária, és kápolna emelését kérte tőle, hiába. Többszöri jelenését követően a szőlőt sorozatosan elverte a jég, emiatt ráállt a falu az építkezésre, amiért Slavnić Károly helytörténész szerint 145 forintot és 25 krajcárt kért Brauchler Ádám cservenkai kőműves vállalkozó. Ugyancsak Slavnić jegyezte föl, hogy a második világháború előtt háromszor tartottak évente szentmisét a kápolnánál. A nyári boldogasszonyokat ünnepelték, a Sarlósat, Nagyboldogasszonyt és Mária neve napját. A kápolna és a szentkút mellett egy régi vaskereszt is áll, ahol egyénileg imádkozhatnak a hívők.

Tekintettel arra, hogy a kegyhely két falu határán áll, a militicsiek és a csonoplyaiak is magukénak tekintik, és bár ma már nem processzióban, de csoportosan látogatják és vesznek részt a szentmisén.

Így történt ez idén is. A szentmise magyarul és horvátul zajlott (1945 előtt német nyelven is miséztek), szónoka ft. Gutási Ákos horgosi plébános volt. A szentmise bemutatásában részt vett ft. Horváth Endre csonoplyai, ft. Pásztor Árpád telecskai plébános, valamint József atya miskolci ferences rendi szerzetes.