2024. április 26., péntek

Egy hét a filmek jegyében

Gazdag program egészíti majd ki a palicsi filmfesztivált

Július 18-a és 24-e között kerül megrendezésre az idei, 22. Palicsi Európai Filmfesztivál, amelynek keretében számos rangos európai filmfesztiválon díjat nyert filmet is láthat a szabadkai közönség, illetve fiatal rendezők filmjeit és a legújabb magyar filmeket is vetítik majd, az idén pedig Szlovákia, pontosabban a szlovák alkotások kerülnek a középpontba, így öt új szlovák filmet mutatnak majd be a fesztivál keretében.

Petar Mitrić, a fesztivál egyik szelektora elmondta, a versenyprogramban az idén tizennégy filmet mutatnak be a palicsi Nyári színpadon, ebből a Panama című hazai alkotás, valamint Wim Wenders Everything will be fine (Minden rendben lesz) című filmje versenyen kívül kerül bemutatásra, ez utóbbi 3D-s vetítés lesz. A versenyprogramot a The here after svéd film nyitja majd meg, sőt világpremierekre is sor kerül, melyeket korábban még soha sehol nem mutattak be. A versenyprogram zsűrijét Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál filmrészlegének vezetője, Dome Karukoski francia rendező, Kocsis Ágnes magyar rendező, Mira Fornay szlovák rendező, Sergej Trifunović szerbiai és Johannes Kuhnke svéd színész alkotják majd.

– A Párhuzamok és Ütközések programban tizenegy filmet mutatunk majd be, ebből tíz versenyez majd a legjobb film cím elnyeréséért, köztük Marko Novaković Bez stepenika (Lépcsőfok nélkül) című filmje, a vetítések helyszíne pedig a Jadran színpad lesz. Az utolsó napon pedig egy speciális vetítésre is sor kerül, mégpedig a Branko Ištvančić szabadkai rendező Most na kraju sveta (Híd a világ végén) című filmjét láthatják az érdeklődők. A magyarországi Báron György, a szerbiai Vladimir Džudović és a brit Michael Pattison filmkritikusok alkotják majd a zsűri tagjait – tudtuk meg a szelektortól.

Az Európa fiatal lelke program keretében további tíz filmet láthat majd a közönség, ezenkívül bemutatnak öt új szlovák filmet, mégpedig a Velvet Terrorists, a Made in Ash, Miracle, Children és a Comeback című filmeket, és nem marad ki a legújabb magyar filmtermés sem, így a Parkoló, a Liza, a rókatündér, a Senki szigete, a Drága Elza! és a Mirage című magyar filmeket vetítik le a fesztivál keretében.

Nyolc környezetvédelmi témájú dokumentumfilmet is láthat majd a közönség, köztük Predrag Vukosavljević Obrenovac 1003 című filmjét, melyet a tavalyi szerbiai áradásokról készített, és az idén sem maradnak el az esti főtéri vetítések, melynek keretében filmklasszikusokat láthat a közönség, köztük Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjét is, a Lifka Sándor art moziban pedig Roy Andersson alkotásai kerülnek bemutatásra.

Mint elhangzott, a Nyári színpadon zajló filmvetítésekre a belépődíj 300, a Párhuzamok és Ütközések programjára pedig 100 dinár lesz a belépődíj, a többi vetítésre a kísérőprogramokkal egyetemben ingyenes a belépés.

Dejan Zvekić kommunikációs igazgató a fesztivált kiegészítő programok kapcsán elmondta, két koncertre is sor kerül, az egyik 19-én a palicsi Zenepavilonban, a másik a városháza dísztermében lesz, de Lifka Sándor zeneműveit is bemutatják majd.

– A Yacht Klub ezúttal is várja a vetítések után a vendégeket, az Abbázia mozi és nyári kertje is megnyitja kapuit, és a Vigadóval egyetemben itt is lesznek vetítések és koncertek, a fesztivállal párhuzamos zajlik majd a Summer3p elektronikus zenei fesztivál, de több kiállítás is kiegészíti a fesztivál programját, így látható lesz Ilija Šoškić kiállítása, a Nyári színpad elmúlt 55 évét bemutató kiállítás, és a szlovák kinematográfiát bemutató fényképkiállítás is. Kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, egyik a genetikailag módosított élelmiszerekhez, a másik a spanyol filmek új hullámához kapcsolódik majd, és lesz filmkritikai műhely is. Egy másik érdekesség is kiegészíti majd a fesztivált, mivel minden este a Vigadó teraszán Konyhaművészet és mozi elnevezéssel tematikus vacsorákat készítenek majd, melyek főzésről, ételekről szóló filmekhez kapcsolódnak majd, melyeket úgyszintén levetítenek majd – tudtuk meg a részleteket.

A filmfesztivál megrendezésére az önkormányzat és a tartomány együttesen mintegy 25 millió dinárt hagyott jóvá.