2024. április 26., péntek

Párbeszéd a közoktatásról

Alakuló ülést tartottak az MNT közoktatási konzultatív testületei

A szabadkai Magyar Házban tartotta meg tegnap alakuló ülését a Magyar Nemzeti Tanács szabadkai, majd a Kishegyes–Topolya–Kúla–Apatin–Hódság–Zombor térség általános és középiskolai közoktatási konzultatív testülete. Hajnal Jenő, az MNT elnöke megnyitóbeszédében elmondta, hogy a testület megalakításának célja az, hogy elindulhasson egy olyan párbeszéd, konzultáció a közoktatás sorsával kapcsolatban, amely meghatározza a következő hónapokban és években, hogy melyek azok az elfogadható modellek, amelyeket követni kell.

– Az MNT oktatásfejlesztési stratégiája 2016-ig van érvényben. Azt szeretnénk, ha a konzultáció folyamán arról is beszélgetnénk, hogy miként kellene felülvizsgálni ezt a stratégiát – mondta az egybegyűlt pedagógusoknak és iskolaigazgatóknak Hajnal Jenő.

Az MNT elnöke megjegyezte, hogy az MNT-nek az a feladata, hogy a pedagógusok felé fordulva kitapintsa, hogy „magyarügyben” mi az, amiben lehet intézményes formában segíteni a pedagógusoknak, az iskoláknak, a diákoknak és a szülőknek egyaránt.

(Fotó: Diósi Árpád)

(Fotó: Diósi Árpád)

– Ez az a pillanat, amikor mindannyian érezzük, hogy nincs időnk hosszú távlati stratégiák kidolgozására, hanem helyette ki kell dolgoznunk a koncepciókat, valamint meg kell határoznunk, hogy mi az, amit gyorsan meg kell lépni, mi az, amit az év végéig ki kell dolgoznunk ahhoz, hogy valahol a következő évben tudjuk, merre akarunk menni. Ebben a fórumban teljesen fölösleges azt mondani, hogy az oktatás terén hihetetlen változások állnak be és a következő évben a tizenöt főnél kisebb tagozatok megnyitásától kezdve minden más kérdésig felül fog íródni minden, másként lesz, mint ahogy eddig volt. Ezekhez kérjük az önök segítségét, hogy a felszínre kerülő tematikus kérdéseket ősszel, blokkokban szervezve meg tudjuk tárgyalni – magyarázta az MNT elnöke.

A résztvevő pedagógusok a szakképzésen át, a szerb nyelv oktatásáig több témát is érintettek, valamint felhívták az MNT figyelmét arra, hogy az oktatási minisztérium áprilisban meghozott szabályzata alapjaiban befolyásolja majd azon iskolákban az oktatás minőségét és szerkezetét, amelyben magyar tagozatok vannak. Kiemelték, hogy a szabályzat szerint szeptemberben 24 tagozat alatt nem nyílhat általános iskola, ez a szabály pedig alapjaiban veri majd szét a magyar intézményeket és ezért sürgős beavatkozásra, valamint jogvédelemre van szükségük az iskoláknak.

Mint azt az alakuló ülések után az MNT elnöke elmondta lapunknak, a két ülésen elsősorban a pedagógusokat érintő ésszerűsítési problémák vetődtek fel.

– Mindkét ülésen szóba került a szerb nyelv tanítása új módszertanának bevezetése. Különösen fontos volt, hogy a zombori és Zombor környéki iskolák nagy számban képviseltették magukat és felvetették a szórványoktatás problémáit, többek között, hogy hogyan-miként kellene kialakítani a középiskolai képzést, hogy egyszerre több magyar gyereket is szakoktatásban lehessen részesíteni – nyilatkozta Hajnal Jenő.

Beszámolója szerint felmerült a kérdés, hogy miként lehetne hatékonyan megszervezni a pedagógusok közötti tudás és tapasztalat átadást, valamint a tankönyvek kérdései is felmerültek, hogy az elkészült jegyzetek mások számára is elérhetőek legyenek. Az MNT elnöke szerint a közoktatási stratégia szempontjából minden olyan kérdés szóba került, amely a következő hónapokban megérdemli a figyelmet és újragondolással is fog járni.