2024. április 26., péntek

A házigazda Chile az első döntős

A házigazda története első trófeájáért küzdhet meg a Copa Américán, hiszen a Peru elleni 2:1-es győzelemmel bejutott a dél-amerikai kontinenstorna döntőjébe.

Remekül kezdett Peru az összecsapáson, akadt is néhány lehetősége, de Carlos Zambrano 20. percbeli mozdulata megpecsételte sorsukat. A középhátvéd már egy sárgával a birtokában egy labdalevételnél hátba rúgta Charles Aránguizt, amiért piros lapot kapott. Még a félidő vége előtt Chile kihasználta az emberelőnyt, Alexis Sánchez kapufáról kipattanó lövéséből Eduardo Vargas szerezte meg a vezetést. A második félidő első negyedóráját követően egyenlített a Copát kétszer elhódító Peru, egy beadást Gary Medel lőtt a saját kapujába. Nem sokáig örülhettek az eredménynek, hiszen a 64. percben Vargas második góljával eldöntötte a találkozót.

Chile korábban négy fináléban játszott, de 1955-ben az argentinok ellen, 1956-ban és 1987-ben Uruguay ellen, 1979-ben Paraguayjal szemben is vesztesen hagyta el a pályát. Ellenfele az argentin és a paraguayi párharc győztese lesz.