2024. április 26., péntek

Nem született megállapodás Belgrád és Pristina között

Megállapodás nélkül ért véget hétfőn éjszaka Brüsszelben a Belgrád és Pristina közötti kormányfői tárgyalások újabb menete. A maratoni, 17 órás tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb kormányfő sajnálatának adott hangot, hogy tárgyalópartnereivel egyetlen kérdéssel kapcsolatban sem sikerült megegyezni. Mint megjegyezte, a koszovói szerb községek közösségének megalakítása kapcsán közel kerültek a megállapodáshoz, de végül a koszovói fél még azokat a hatásköröket sem fogadta el a közösség részére, amelyekkel a községek rendelkeznek, s amelyek a területrendezést, az egészségügyet és a gazdaságfejlesztést érintik.

– A telekommunikációval kapcsolatban történt némi előrelépés, de végleges megállapodás róla sem született. Sikerült megőriznünk a Telekom vagyonát, valamint megegyeztünk, hogy a Közép-Szerbia felé irányuló telefonhívásokat ne nemzetközi hívásként számlázzák Koszovóban. Tartok tőle, hogy a koszovói tárgyalócsoport azért jött el a tárgyalásokra, hogy ne írja alá a megállapodást – mondta a szerb kormányfő.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményben erősítette meg, hogy Belgrád és Pristina között nem született megállapodás. A közleményben kiemeli, hogy 16 óra tárgyalás után a tárgyaló felek befejezték a koszovói szerb községek közösségének megalakításával kapcsolatos megállapodás és a telekommunikációval kapcsolatos megállapodás szövegét, azonban végleges, politikai megállapodásra nem került sor. 

Angela Merkel: Itt az idő!

Angela Merkel német kancellár kedden felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy mielőbb jussanak megállapodásra, hangsúlyozva, hogy a tárgyalásokban elért előrehaladástól függ közeledésük az Európai Unióhoz.

– Itt az idő, hogy kompromisszum szülessen – jelentette ki Merkel tegnap az Isa Mustafa koszovói kormányfővel folytatott tárgyalások után megtartott közös sajtótájékoztatón Berlinben.