2024. április 26., péntek

Ének, tánc, zene és tűzugrás

Az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Szent Iván napján tartotta meg évadzáró műsorát

Az Aranykapu Művelődési Egyesület minden évben Szent Iván napján, a nyári napforduló ünnepén, a szertartásos tűzgyújtás és tűzugrás, a megtisztulás egyik jeles napján rendezi meg évadzáró műsorát Adán. A Szent Iván-napi tűzugrással egybekötött műsort ezúttal szerdán este tartotta meg az egyesület az adai lóversenypályán, ahol nagyszámú közönség gyűlt össze, hogy megtekintse az Aranykapu néptáncosainak, népzenészeinek és népdalénekeseinek fellépését.

A Kisvirág népdalkórus

A Kisvirág népdalkórus

Az Aranykapu művészeti vezetője, Sóti Éva köszöntötte az egybegyűlteket a csűrben megtartott évadzáró műsoron, majd megköszönte a szülőknek a támogatást, és végül ajándékot nyújtott át az egyesületben tevékenykedő oktatóknak, kézműveseknek és önkénteseknek. A műsoron fellépett a Kisvirág népdalkórus, amely bronz oklevelet szerzett az idei Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. Továbbá bemutatkozott Lepár Emese énekes, aki ugyanezen a versenyen arany oklevelet szerzett, valamint az ezüst oklevelet kiérdemlő Fodor Boglárka és Lehócki Kata, illetve a Jepurszki Dorina és Lajkó Edina énekkettős. Emellett fellépett a Pengető citerazenekar, a Pántlika leánykórus, valamint a Lepár Emese és Hodik Anett citerakettős, illetve Lehócki Lúcia tamburás, akik ezüst oklevéllel tértek haza az említett népzenei vetélkedőről. Ezenfelül zenélt és énekelt még Halápi Gábor citeraoktató, Lepár Krisztina népdalénekes, a Rokolya női kórus és Kis Kővágó Patrik hegedűs. A néptáncosok közül elsőként a Pöttöm néptánccsoport lépett föl: adai gyermekjátékokat mutatott be a közönségnek. A néptánccsoport egyébként bronz minősítést érdemelt ki az idei Kőketánc népzenei vetélkedőn. A műsoron több tánccal mutatkozott be a Kopogtató néptánccsoport, amely ugyanezen a vetélkedőn arany minősítést szerzett. Az évadzáró műsoron az óbecsei Fokos zenekar muzsikált, valamint vendégfellépőként bemutatkozott a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Kis Búbójás néptánccsoportja is.

Az évadzáró után került sor a már hagyományos Szent Iván-napi tűzugrásra, amelyhez a szükséges máglyát az ifjú adai lovas íjászok gyújtották meg tüzes nyílvesszőikkel. A tűzugrásban gyerekek és felnőttek is részt vettek. A rendezvény táncházzal zárult.