2024. április 26., péntek

Szeptembertől elbocsátások a közszférában

Az év végéig kilencezer személy kap felmondást munkaerő-felesleg címén – A nyugdíjazásokkal együtt húszezerrel kevesebb lesz a közalkalmazott

Az év végéig a közszférában összesen 9 ezer közalkalmazottól válnak majd meg, és a nyugdíjba vonulások természetes ütemével együtt összesen 20 ezerrel lesz kevesebb a közalkalmazottak száma Szerbiában, jelentette be csütörtökön Kori Udovički kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

– A közalkalmazottak maximális számát meghatározó törvény a konzultációk utolsó körében van. A szerb kormánynak a hónap végére, vagy a következő elejére már véglegesítenie kellene a szóban forgó törvényjavaslatot – mondta a miniszter.

Udovički szerint Szerbiának le kell csökkentenie a közalkalmazottak számát, valamint az állami kiadások mértékét, azonban ezt nem teheti meg találomra, hanem csak a legnagyobb körültekintéssel. Hozzátette, hogy tavaly év végén a becslések szerint 7 ezer személy ment nyugdíjba, a megüresedett munkahelyek pedig betöltetlenek maradtak.

– Igaz a szabály, miszerint a munkaerő húsz százaléka végzi el a munka nyolcvan százalékát. Az elemzések ugyanakkor komoly hiányokat fedeztek fel azon káderek esetében, akiknek a politika megalkotása, megtervezése a feladatuk, a különböző felügyelőségek pedig már évekkel ezelőtt meg lettek tizedelve. Óriási egyenlőtlenségek vannak a szektorok között, de mindegyik szektor esetében van lehetőség költségmegtakarításra. Van, ahol munkaerő-felesleg van, akad ahol munkaerőhiány van, ezért nemcsak elbocsátásokra, hanem átszervezésekre is szükség van – számolt be az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

Kori Udovički szerint az elemzések rámutattak arra, hogy Szerbiában a lakosok számához viszonyítva nem magas a közalkalmazottak száma, a problémát a költségvetés jelenti, ugyanis az nem tud eltartani ekkora állami szférát. Mint megjegyezte, a szerbiai közalkalmazottak átlagköltsége a szerbiai GDP 11 százaléka, itt egyszázalékos csökkenést sikerült elérni, de a szerb kormány célja az, hogy a költséget 8,7 százalékra zsugorítsa, majd hozzátette, hogy az Európai Unióban ez a költség a GDP 10,7 százaléka, Macedóniában pedig a GDP 6 százaléka.

– A közoktatási dolgozók számát tekintve Szerbia rekorder, ugyanis ez a szám meghaladja a 172 ezret, 100 polgárra pedig 1,7 százaléknyi egészségügyi dolgozó jut. Az egészségügyben dolgozók struktúrája rossz, ugyanis a foglalkoztatottak 24 százaléka nem tartozik az egészségügyi személyzet közé, általános orvosból többlet van, szakorvosból hiány – vetette fel az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, majd hozzátette, hogy az egészségügyre a GDP 6,6 százalékát költik.

Pavle Petrović, a pénzügyi tanács elnöke rámutatott: ha évente 5 százalékkal csökkentenék csak a közalkalmazottak számát, az fedezhetné a 2016-os és a 2017-es év megtakarítását, vagyis megközelítőleg 100 millió eurót, de ha nem kezdik meg azonnal az elbocsátásokat, akkor nehezen lesz elérhető ez az összeg.

– A legnagyobb állami rendszerek esetében, vagyis az egészségüggyel és az oktatásüggyel kapcsolatban, még nem készültek el a minőségi átszervezéshez szükséges reformtervek – hangsúlyozta Petrović.

Beszámolója szerint az állami költségvetés hiánya 2015-ben egy százalékkal lesz kisebb a tervezettnél, vagyis az 5,9 százalék helyett csupán 5 százalék lesz, ezt pedig a nyugdíjak és a közalkalmazottak béreinek csökkentésével és az állami bevételek növelésével, a jövedéki adók bevezetésével sikerült elérni.