2024. április 26., péntek

A véradók fogadása

Kishegyes az ország leghumánusabb községei között

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete a hétvégén tartotta meg az önkéntes véradók hagyományos évi fogadását. A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban több mint 300 véradó jött össze a község három településéről: Kishegyesről, Bácsfeketehegyről és Szeghegyről. A fogadáson többek között jelen volt dr. Milutin Mihajlović, a Szerbiai Vöröskereszt alelnöke, Hallgató Imre, Kishegyes községi képviselő-testületének elnöke és a verbászi kórház vérátömlesztési osztályának képviselői.

Vladimir Tauzović, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy az idei évet egy komoly elismerés teszi emlékezetessé a véradók számára.

– Nagy öröm számukra, hogy mint minden évben, idén is megvendégelhetjük a község önkéntes véradóit, a véradók napja alkalmából. A vér az egyik legértékesebb dolog, amit valaki adhat, és a véradók az átlagnál sokkal humánusabb emberek. Az idei év különleges számunkra, hiszen június 20-án Kishegyes megkapta a leghumánusabb községeknek járó plakettet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a község lakosainak több mint 5 százaléka véradó. A fogadáson több mint 300 véradónk vett részt, és külön megtiszteltetés számunkra, hogy jelen volt dr. Milutin Mihajlović, a Szerbiai Vöröskereszt alelnöke és a szerbiai önkéntes véradóbizottság elnöke is – mondta Tauzović, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a község mindhárom településén évi 4 véradást tartanak.

A véradásnak óriási társadalmi jelentősége van, mert bárki kerülhet olyan helyzetbe, amelyben vérátömlesztésre lesz szüksége, mondta el lapunknak dr. Milutin Mihajlović.

– Hogy kifejezzük a hálánkat a véradóknak, többek között ilyen ünnepségeket is szervezünk. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet a Vöröskereszt berkein belül működő véradás jelentőségére. Az akcióink során éves szinten annyi vért kell összegyűjtenünk, amennyire az egészségügyi intézményeknek szükségük van. Mivel a szerbiai egészségügyi rendszer nem tartozik a fejlettebb rendszerek közé, pl. minimális számú szervátültetést végeznek, ezért egy évben 240 ezer egység vért kérnek tőlünk. Ez a szám nem változott már 4-5 éve, és ezt alapul véve kiszámítható, hogy Szerbia lakosságának 3,31 százaléka véradó. Az elmúlt évben ezzel az aránnyal teljes mértékben ki tudtuk elégíteni az egészségügyi rendszer igényeit – mondta el a Vöröskereszt alelnöke, majd arról is beszámolt, hogy az egészségügyi intézmények minden év októberében leadják a következő évre vonatkozó vérigénylésüket. A Vöröskereszt ez alapján számítja ki, hogy hány egység vért kell összegyűjteniük.