2024. április 26., péntek
FORMULA–1

A Mercedes nyert a duzzogó Red Bull otthonában

Nico Rosberg ismét közelebb férkőzött csapattársához a bajnoki pontversenyben, miután az időmérőtől eltekintve végig gyorsabb volt Lewis Hamiltonnál, aki apró hibái miatt kénytelen volt megelégedni a második hellyel az Osztrák Nagydíjon.

Rosberg 10 pontra megközelítette Hamiltont (Fotó:  Beta/AP)

Rosberg 10 pontra megközelítette Hamiltont (Fotó: Beta/AP)

Az Alpok vonulatai között elterülő spielbergi pálya, azaz mai nevén a Red Bull Ring egyeneseivel és mindössze kilenc kanyarjával gyors és egyszerű vonalvezetésűnek tűnik, ám a látszat ellenére nagyon is technikás, így a féktávokon a határokat feszegető pilóták az átlagosnál gyakrabban hibáztak a hétvége során. A körülményeket a hétvége során a változékony időjárás is nehezítette, hiszen a mezőnynek a péntek délutáni edzésen és az időmérő kezdetén is vizes pályán kellett boldogulnia.

A kvalifikáció drámai hajrát hozott a Mercedes két pilótája között, bár nem teljesen úgy, ahogy azt megszokhattuk, hiszen Hamilton és Rosberg is kicsúszott utolsó gyors körén, így az addigi állás értelmében a brit szerezte meg a pole-t vasárnapra. A futam előtt a házigazdák, azaz a Red Bull mindent megtettek a minőségi szórakoztatás érdekében, a déli órákat légi parádé mellett a „legendák versenyével” igyekeztek feldobni, aminek keretében a 80-as és 90-es évek nagy versenyzői, köztük Nelson Piquet, Niki Lauda, Alain Prost és Jean Alesi tettek meg néhány kört a pályán korabeli F1-es versenyautóikkal.

Egyesek azzal viccelődtek, hogy ezek a felvezetésnek szánt bemutatók máris nagyobb szórakozást nyújtottak, mint maga a nagydíj fog, és utólag talán vannak is, akik egyetértenek ezzel, hiszen a futam két legfőbb eseményére már az első körben, egész pontosan két kanyar után sor került. Az egyik ezek közül, hogy Rosberg a belső ívről jobb rajtot vett csapattársánál, és a célegyenes végén be is bújt Hamilton mellé, átvéve tőle az első helyet. A brit a következő kanyarokban próbált visszatámadni, ám igyekezetének hamar megálljt parancsolt a biztonsági autó, ami egy ijesztő baleset miatt lépett a pályára. A mezőny második felében ugyanis két világbajnok, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso ütköztek össze. Az elöl haladó finn autója megcsúszott a kigyorsításnál, a közvetlenül mögötte érkező spanyolnak pedig már nem volt elég ideje elkerülni őt, így a Ferrari és a McLaren összeakadt, majd miután mindketten a falba csapódtak, Alonso autója a Ferrari orrára felugorva állt meg. Ám bármilyen csúnya is volt a bukás, mindketten sértetlenül hagyták el a helyszínt.

Az újraindítást követően Hamilton már nem tudott támadási közelségbe kerülni Rosberghez, törekvései pedig újabb csapást szenvedtek, amikor egyetlen kerékcseréje után keresztülhajtott a bokszkijáratot és a pályát elválasztó fehér vonalon. E miatt a vétség miatt 5 másodperces időbüntetést róttak ki a britre, amit a leintés után a versenyidejéhez adtak hozzá, így Hamiltonnak a győzelemhez már nemcsak megelőznie kellett volna csapattársát, hanem ennyi idővel el is húzni előle. Végül azonban nem volt szükség a matekozásra, hiszen Rosberg esélyt sem adott neki a támadáshoz, és a 71 kör megtétele után simán nyerte meg tavaly után idén is az Osztrák Nagydíjat, ezzel ismét tíz pontra felzárkózva Hamilton mögé a pontversenyben.

Az üldözők ismét csak tisztes távolságban követték a Mercedest – ez a különbség pedig még nagyobbra nőtt, amikor a harmadik helyet kényelmesen őrző Sebastian Vettel tíz másodpercet veszített a bokszban, miután a Ferrari sokáig bajlódott a jobb hátsó kerék megfelelő rögzítésével. Ez elég volt Felipe Massa számára, hogy átvegye az utolsó dobogós helyet, és Vettel a Ferrari enyhe tempófölénye ellenére sem tudta már megelőzni őt, hiába támadott keményen az utolsó körökben.

A brazil pilóta – akinek ötéves kisfiával bárki leállhatott focizni a paddockban a hétvége során – idei első dobogóját szerezte, és ezúttal végig gyorsabbnak tűnt a másik Williamst vezető Valtteri Bottasnál, aki tisztes távolságban futott be az ötödik helyen. Hatodikként ért célba idei legjobb eredményét jegyezve Nico Hülkenberg, aki ebben az évben „másodállásként” a hosszútávú világbajnokság néhány futamán is elindult, és az előző hétvégén egy Porschét vezetve történetesen első próbálkozásra megnyerte az Le Mans-i 24 órást, amelyet az egyik legnagyobb presztízsértékű versenynek tartanak az autósportok világában. Váratlan sikere pedig azonnal felvetette a kérdést, hogy az F1-ben évek óta középcsapatoknál senyvedő németre vajon lecsap-e végre egy élcsapat, hiszen kivételes tehetsége sohasem volt kérdéses.

A Red Bull Daniel Ricciardo révén szerényen, egyetlen pontot szerezve zárta hazai hétvégéjét, a márka pedig különös politikát folytatva nem önmaga reklámozására, hanem fenyegetőzésre használta a megszokottnál nagyobb médiafigyelmet. Megjelent ugyanis Spielbergben az energiaital-cég első embere, Dietrich Mateschitz, aki ismét hangot adott csalódottságának a csapatnak motorokat szállító Renault gyenge teljesítménye miatt, amivel a Red Bull sikertelenségét indokolja. Szavai szerint a francia cég lassan kiöli belőle az F1 iránti lelkesedését, ennek hatására pedig újra felreppentek azok a hírek, hogy a Red Bull hamarosan kiszállhat az F1-ből, de már azt is megszellőztették, hogy akár már a következő évtől Ferrari motorokra válthatnak, miközben a Renault azt fontolgatja, hogy egy jelenlegi középcsapat megvásárlásával ismét gyári istállóként térne vissza.

A motorhelyzet azonban általában véve is aggasztó a Formula–1 jövője szempontjából. Jelenleg ugyanis úgy fest, hogy a Mercedes és a Ferrari összetett, hibrid erőforrásai megbízhatóság és teljesítmény terén is az elvárások szerint teljesítenek, a Renault és az idén érkező Honda azonban a V6-os korszak második évében is látványosan küszködik. Az eddigi számos meghibásodás miatt pedig ezen a hétvégén a Red Bull és a McLaren versenyzőinek is súlyos rajtbüntetéseket kellett lenyelniük, mivel a hajtáslánc különféle elemeiből máris többet használtak fel, mint amennyi a teljes szezon során megengedett. Nyilvánvaló, hogy a hátralévő 11 futamon további büntetések következnek majd számukra, ezek pedig szinte teljesen ellehetetleníthetik az egyébként is küszködő két patinás csapat életét.

A motorgyártók teljesítménye közötti megosztottság tehát egyre aggasztóbb beszédtéma a paddockban, hiszen a fejlesztési, ezáltal a felzárkózási lehetőségeket is a szabályok egyre inkább korlátozzák a következő szezonokban. A kontrasztot tovább növeli, hogy miközben a Honda és a Renault szenved, a Mercedesnél és a Ferrarinál elismerik, hogy motorjaik és váltóik mára annyira strapabíróvá váltak, hogy könnyedén kibírnának egy 24 órás versenyt is, mint amilyen például a Le Mans. Mindez viszont csak további vitás kérdésekhez vezet a Formula–1 megítélését illetően, hiszen egyes vélekedések szerint az egyre inkább a takarékoskodásról szóló sport imázsának egyáltalán nem tesz jót, ha gyorsasági verseny helyett megbízhatósági versenyhez hasonlítják.

Bár a vélemények többfélék, azt összegzésül mindenképpen elmondhatjuk, hogy a fő érdekességet az Osztrák Nagydíj hétvégéjén nem a versenyzés, hanem a sportpolitikai játszmák szolgáltatták, eközben pedig sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az egyesek által már eldöntöttnek hitt bajnoki csata egyre szorosabbá válik Hamilton és Rosberg között.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:30:16,930, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +8,8 másodperc hátrány, 3. Felipe Massa (brazil, Williams) +17,5, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +18,1, 5. Valtteri Bottas (finn, Williams) +53,6, 6. Nico Hülkenberg (német, Force India) +1:04,0, 7. Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus) +1 kör, 8. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) +1 kör, 9. Sergio Perez (Force India) +1 kör, 10. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 169 pont, 2. Rosberg 159, 3. Vettel 120, 4. Räikkönen 72, 5. Bottas 67, 6. Massa 62, 7. Ricciardo 36, 8. Kvjat 19, 9. Hülkenberg 18, 10. Grosjean 17 pont stb.

Csapatok: 1. Mercedes 328 pont, 2. Ferrari 192, 3. Williams 129, 4. Red Bull 55, 5. Force India 31, 6. Lotus 29, 7. Sauber 21, 8. Toro Rosso 19, 9. McLaren 4 pont stb.