2024. április 26., péntek

Ban bírált, Netanjahu visszatromfolt

Az izraeli kormányfő képmutatónak nevezte az ENSZ-főtitkár zsidó államot bíráló beszédét

Visszautasította és képmutatónak nevezte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Izraelt bíráló nyilatkozatát, amelyben a világszervezet vezetője felszólította Izraelt a gyermekek védelmére a háború sújtotta övezetekben.

Netanjahu közleményében úgy fogalmazott: ahelyett, hogy arra a tényre világítana rá, hogy a Hamász túszul ejtette a gázai gyermekeket, amikor a gázai óvodákból lőtte Izraelt, és alagutakat ásott az izraeli óvodák felé, az ENSZ ismét azt választotta, hogy Izraelnek tesz szemrehányást. „Nyilvánvaló, hogy a képmutatásnak nincs határa” – tette hozzá, azt állítván, hogy a zsidó állam a legmagasabb morális szabályokat követi a hadviselésben.

Netanjahu Ban Ki Mun csütörtöki szavait bírálta, a főtitkár ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a gyermekek háborús helyzetéről tartott tanácskozáson olyan háborús övezeteket említett meg, mint Irak, Szíria és Dél-Szudán, de csak Izraelt szólította fel a gyermekek védelmére a háború sújtotta vidékeken. Ban szerint a tavalyi volt a gyermekek számára a közelmúlt legrosszabb éve a konfliktusos övezetekben. „Mély aggodalommal tölt el a rengeteg gyermek szenvedése Izrael Gázai övezet elleni hadműveletének következtében. Felszólítom Izraelt, hogy tegyen konkrét és azonnali lépéseket, többek között tekintse át eddigi gyakorlatát és irányelveit a gyermekek védelmében, vegye elejét a gyermekek halálának és sebesülésének, valamint tartsa tiszteletben a kórházak és az iskolák különleges védelmét” – mondta Ban Ki Mun.

Közben az izraeli vezetés már egy másik ENSZ-bírálatra készül, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának eredetileg márciusra ígért, majd erre a hétre halasztott jelentésére. Ennek megvitatását június 29-ére tűzte ki a tanács.