2024. április 26., péntek

„Lehetünk sokkal formabontóbbak és merészebbek”

Évadzárót tartott a Kosztolányi Dezső Színház, közben Kucsov Borisz személyében leleplezték a színház új társulattagját
Urbán András és Kucsov Borisz (Molnár Edvárd felvétele)

Urbán András és Kucsov Borisz (Molnár Edvárd felvétele)

Barátkozós, laza, kellemes hangulatban telt el kedden este a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház évadzárója. Ez alkalomból a Passport Szabadka – A démonok városa című előadást játszották, majd a színház udvarában lángossal és italokkal kedveskedtek a közönségnek. Az est folyamán leleplezték a társulat új tagját, Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója pedig évadértékelést tartott:

– Sikeres évadot zárunk, de nem bízzuk el magunkat, mert tudjuk, hogy az évad lehetett volna jobb is. A Lovas Ildikó regénye alapján készült Spanyol menyasszony és a Liliom előadásainkban sok vendégművész szerepel, ami körülményes szervezési folyamatot és egyeztetés jelent, ugyanakkor felemelő érzés ilyen kiváló művészekkel együtt dolgozni. Büszkék vagyunk az Andrej Boka által rendezett Csend című produkciónkra is. Előadásaink látogatottsága nőtt, de ezen is téren is lehetne jobb eredményeket felmutatni. Több régi előadásunkat is játsszuk, és még mindig van közönségük. Szerényebben ugyan, de a tájolásban is részt veszünk, fesztiválokon szerepelünk és díjakat is kaptunk. Megtartottuk a Desiré-fesztiválunkat, amely idén megkapta az EFFE-minősítést. A Desiré-villamosa kísérőrendezvény sem maradt el, a támogatások hiánya ellenére is voltak állomásai. Több mint húsz produkciót láthatott a közönség a sajátunkon kívül, több mint kilencven előadást játszottunk, a Desiré fesztivállal együtt pedig kilencezren felül volt a nézőink száma. Lehetne akár a duplája is, de ott még nem tartunk. Színházunk hatása érződik régiónk színházvilágában, és hozzájárul Szabadka városias jellegéhez. Közönségünk összetételét illetően felemelő, hogy egyre több fiatal jön a színházunkba. Színházunk közönsége tehát egyértelműen megfiatalodott, de ez nem jelenti, hogy a Kosztolányi Dezső Színház csak a fiataloké, sokkal inkább a frissen és fiatalosan gondolkodóké. Most már tudunk a kritikákra is nyitottak lenni, ez számomra egy jó felismerés az idén. Annyiban lehetek kritikus, hogy nem léptünk előre, ugyanakkor vissza sem, tehát megtartottuk a színvonalat, de ez akár stagnálásnak is minősíthető. Lehetünk sokkal formabontóbbak és merészebbek, legalábbis önmagunkhoz képest. Nehéz a mindennapos adminisztrációval, illetve a bürokrata bonyodalmakkal megbirkózni, amelyben mindannyian élünk. Ez mindennapi csatát jelent. A problémás társadalmi helyzet ellenére is azt gondolom, hogy színházunknak van jövője, és van hova továbblépnünk. Bizakodóan nézek a jövő elé, ami a művészetet illeti.

Idén nem küldtünk ki protokolláris meghívókat az évadzáróra, de akik kísérik a Kosztolányi Dezső Színház munkáját, jól tudják, hogy mindenkit szeretettel várunk. A Passport Szabadka – A Démonok városával zártuk az évet, mert úgy gondolom, hogy ez az előadás előrevetíti, hogyan képzelem színházunk további útját. Nagyon is európainak érzem, hogy azzal a környezettel foglalkozzunk, amiben élünk. Ehhez őszintén kell hozzáállnunk, szókimondóan, lehetőleg kompromisszumok nélkül. Továbbra is síkra szállunk tehát azokért az értékekért, amelyekért korábban is – fejtette ki Urbán András, az évadzárón pedig leleplezésre került az új társulattag, Kucsov Borisz.

– Az elmúlt időszakban gyakran megfordultam a Kosztolányi Dezső Színházban, többször hívtak előadásokba játszani. Első volt a Vojáger, később a Liliomban rendezőasszisztensként jelentem meg, de szerepeltem is az előadásban, és a MASZK Egyesülettel létrehozott Via Negativa projektumban is részt veszek. Úgy érzem, hogy e színház arculata áll hozzám és színészi vágyaimhoz legközelebb. Örülök, hogy ez a vágyam teljesült, és társulattag lehetek – mondta Kucsov Borisz.