2024. április 26., péntek

Befejeződött a kisérettségi

A záróvizsga előzetes eredményeit pénteken teszik közzé

Szerdán az ún. kombinált teszt kitöltésével befejeződött a nyolcadikosok záróvizsgája. Mint ismeretes, hétfőn anyanyelvből, kedden matematikából tettek tanúbizonyságot tudásukról, tegnap pedig azt a tesztet töltötték ki, amelyben biológiából, földrajzból, történelemből, fizikából és vegytanból szerepeltek feladatok. Egyes diákvélemények szerint bár a kombinált teszt nem volt annyira nehéz, mint amilyenre számítottak, de könnyűnek sem volt mondható, különösen biológiából egyes kérdések fogtak ki a záróvizsgázó végzős általános iskolásokon.

Mint ismeretes, az idei kisérettségi egyik újdonsága az volt, hogy a teszteken teljesen ismeretlen feladatokat kellett megoldaniuk, vagyis olyanokat, amelyek nem szerepeltek a felkészülést segítő feladatgyűjteményben.

Idén is maximálisan 100 pontot érhetnek el a diákok a záróvizsgán és az általános iskolai eredmény alapján, azzal, hogy ez évben változott a pontok aránya: mindhárom teszten maximálisan 10-10 pontot kaphatnak, tehát összesen 30-at, az általános iskolai eredmény pedig legtöbb 70 pontot jelenthet a lehetséges 100 pontból.

A záróvizsga előzetes eredményeit 19-én, pénteken teszik közzé, a végleges eredményeket pedig 25-én. A kívánságlistákat június 26-án és 27-én adják le a nyolcadikosok, a diákok beosztása a kiválasztott középiskolák és szakok alapján július 5-én történik, az iratkozás pedig 6-án és 7-én lesz.