2024. április 26., péntek

Közösen a szürkegazdaság ellen!

A Szerbiai Adóhivatal reformját is érintették a regionális gazdasági csúcstalálkozón

Szombaton zárult le a montenegrói Bečićiben az a NIN hetilap által szervezett pénzügyi csúcsértekezlet, amelyen a balkáni országok pénzügyminiszterei, bankkormányzói, meghatározó pénzügyi szakemberei, hivatalnokai és bankárai voltak jelen.

A találkozó témáinak gerincét a költségvetési hiány lefaragása, a gazdasági fellendülés, az államadósság, az adóhivatali reformok, az EU-tagság pénzügyi aspektusai, valamint a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodások előnyei, illetve hátrányai képezték.

A kétnapos eseményen a Szerbiai Adóhivatalt érintő kérdéseket is megvitatták az illetékesek.

Dragana Marković, az intézmény megbízott igazgatója a médiához intézett nyilatkozatában elmondta, hogy nemsokára a hivatal szerkezeti átszervezése is esedékes.

– A szerb kormány még június nyolcadikán megfogalmazott egy átszervezési programot, amely olyan feltételeket szabna, amellyel az intézmény sikeresebben venné fel a harcot a szürkegazdasággal, és valamivel hatékonyabbá válna az adómegfizettetés is. A reform magába foglalná továbbá a munkamenet korszerűsítését, valamint a dolgozók szakmai ismereteinek a kibővítését is. Remélem, júliusra kész lesz a végleges akcióterv, amely részletesen leírja, hogy melyek azok a lépések, amelyeket mindenféleképpen meg kell tenni ez év végéig, hogy korszerűbb feltételek között működjön az adóhivatal 2020-ig – nyilatkozta Marković.

A megbízott igazgató konkrét részleteket nem közölt a reformokról, annyit azonban elárult, hogy az adóhivatal a jövőben nagyobb igényt fog tartani a fiatal szakemberek munkájára.
– Jelen pillanatban 350 ellenőr képzése folyik, de nem biztos, hogy továbbra is nálunk kívánnak majd dolgozni. Már csak ebből is ki lehet következtetni: sok kádergondunk van – magyarázta.
A találkozón egyébként a szürkegazdasági aktivitást jelölték meg mint közös gazdasági problémát, amelynek leküzdéseben szükség van az illetékes adóhivatalok hatékonyabb közös munkájára, adatcseréjére.
Mint ismeretes, a balkáni országok nagy részében a feketepiaci ténykedésből befolyó törvénytelen összegek a bruttó hazai termék 20-30 százalékának felelnek meg.
Nahit Sharku, a koszovói adóhivatal igazgatóhelyettese a probléma megoldására egy regionális akadémia megalapítását javasolta, amely különböző képzések révén segítené majd a hivatalnokokat a szürkegazdasági aktivitás felszámolásában.
Az eddigi idevágó intézkedések már bebizonyították: az adóhivatali rendőrség összehangolt munkája, az elektronikus adófizetés és ügyintézés kombinációja nagyban hozzájárulhat az illegális pénzügyi és gazdasági folyamatok leküzdéséhez.