2024. április 26., péntek

G. Erdélyi Hermina két díjat kapott

Évadzárót tartott a szabadkai Népszínház Magyar Társulata – Átadták az évad színészének és színésznőjének járó elismerést, valamint a szakmai zsűri díjait

A Népszínház Magyar Társulata vasárnap este zárta le a 2014/2015-ös évadot. A rendezvény keretében 50. alkalommal játszották a Tapasztalt asszony című előadást majd pedig kezdetét vette a díjkiosztó gála, amely a zene jegyében telt. Pálfi Ervin énekelve vezette le a műsort, Pámer Csilla és Hajdú Tamás háttérénekesekként jelentek meg, a zenei részben pedig a Tüzes patkó zenekar, azaz Sánta Zoltán, Garai Róbert, ifj. Kucsera Géza és Szögi István működött közre.

A gála folyamán a szakmai díjak is kiosztására kerültek. A háromtagú szakmai zsűrit Lénárd Róbert rendező, drámaíró, Pressburger Csaba újságíró és Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének művelődési ügyekkel megbízott tanácsadója alkotta. Az évadot Lénárd Róbert, a zsűri elnöke méltatta:

– Az idei évad két részre szakadt, amelyet vezetői és műfaji behatások indukáltak. Két előadás Andrási Attila, kettő pedig Gyarmati Kata vezetése alatt jött létre. Két komolyabb hangvételű előadásról és két könnyedebb komédiáról van szó. Arról, hogy melyik volt hangsúlyosabb, a közönség döntött, tapssal, vagy annak hiányával. Az évadnak volt gyengébb része, de a díjak nem erről tanúskodnak. Anélkül, hogy törekedtünk volna az előadások közti egyenjogúságra a legjobb alakításokat illetően, az egyensúly mégis meglett. A tanulság tehát a következő: lehet bármilyen az előadás, elhibázott, gyengécske, remek vagy nagyszabású, a színész benne egy kristályhópehely, és mint tudjuk, ebből lesz később a lavina – mondta Lénárd Róbert.

A zsűri döntése alapján az évad legjobb női epizódszereplője Pámer Csilla a Mindszenty, Szeretlek Fauszt! című előadásban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi epizódszereplő díját Szőke Attilának ítélték oda a Bolondok táncában és Az ügynök halálában megformált szerepeiért. A női főszerepért járó díjat G. Erdélyi Hermina kapta a Nyolc nő című előadásban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő Mezei Zoltán lett a Bolondok tánca című előadásban Ivan Habarovics, a kormányzó figurájának megformálásáért.

Az est folyamán a közönségdíjakat is átadták. Mint azt hallhattuk, a nézők szavazatainak összeszámlálása június 11-én történt meg a színház jogászának jelenlétében. Az évad színészeit Gyarmati Kata, a Magyar Társulat művészeti vezetője és Ljubica Ristovski, a Népszínház igazgatója hirdették ki. A nézők szavazatai alapján az évad színésznője G. Erdélyi Hermina, az évad színésze pedig Csernik Árpád.

A gálán Gyarmati Kata az évad legkonstruktívabb munkatársa díját is átadta, amelyet Szőke Sarolta művészeti titkár vehetett át.

Ez az évadzárás sem múlt el a szavazók nyereménysorsolása nélkül. A nyertesek listája a www.suteatar.org, és a www.szabadkaiszinhaz.com oldalon olvashatók. A nyeremények felvehetők hétköznaponként 9-től 12 óráig a Népszínház irodájában, a Mladost csipkegyár épületében (Zentai út 71.), június 15-től július 15-ig. Érdeklődni a 024/ 554-285-ös telefonszámon lehet.