2024. április 26., péntek

Élni a lehetőséggel

A falusi turizmus kilátásairól tárgyaltak Muzslyán

Muzslyára látogatott csütörtökön Győri Lukrécia kereskedelmi, idegenforgalmi és hírközlési államtitkár. A helyi közösségben a falusi turizmus lehetőségeiről tárgyalt, majd pedig ellátogatott két tanyára a muzslyai réten. A beszélgetésen jelen volt Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere, Verica Kosanović, a helybeli Turistaszövetség igazgatója és Hallai Zoltán, Muzslya tanácselnöke is.

Millerék tanyája a muzslyai gyerekek kedvenc kirándulóhelye (Fotó: Kecskés István)

Millerék tanyája a muzslyai gyerekek kedvenc kirándulóhelye (Fotó: Kecskés István)

A muzslyai rét tízezer hektárnyi területet ölel fel a Tisza, a Bega, a Császár-tó és az Écska halgazdaság szomszédságában. A megművelhető föld gyenge minőségű. A rét inkább biotermelésre, állattenyésztésre, halgazdaságok létrehozására, méhészetre, homok bányászására és nem utolsósorban a falusi turizmus beindítására kínál lehetőséget. A réten öt „élő” tanya van. Egyik értéke a rétnek a műút is, amely a Tiszáig vezet.
A muzslyaiakat már hosszabb ideje foglalkoztatja a falusi turizmus beindításának a terve. Megítélésük szerint ugyanis a természeti adottságok megvannak, csak élni kellene a lehetőséggel. Mint ahogy Kovács Zoltán, a Fókusz klaszter – családi vállalkozók egyesületének az alelnöke és a tegnapi beszélgetés szervezője mondja, a Császárkert Kft. mintájára a falusi turizmus beindítását célzó projektumot szeretnének megvalósítani Császár sziget néven.
A vendégek ellátogattak Millerék tanyájára, amelyet már sokan ismernek. A gyerekek a pónilovakról és a felnőttek pedig inkább a mangalicából készült finomságokról. Nemrég óta a fiatalok vették át a tanya vezetését. Mint ahogy Szabó Róbert mondja, egy év múlva már kiadó szobák is lesznek a tanyán. Főképpen a gyerekek számára próbálnak szórakozást nyújtani, a pónilovak és a többi mintegy tizenöt háziállat közelről való megismerésével, a közeli homokos tavon való horgászással és sportolási lehetőségekkel.
Az egy évszázaddal ezelőtt létesült hetven muzslyai tanya közül Ispánovicséké az egyetlen, amely megmaradt eredeti formájában. Mint ahogy Ispánovics Mihály tulajdonos mondja, jelenleg hat személy számára bír szállást adni.
A falusi turizmus beindításában komoly segítséget nyújthat az IPARD-2 előcsatlakozási forrásoknak a lehívása. Ez azonban komoly szaktudást igényel. Ezért az illetékes minisztérium pályázati felkészítőket szervez.
– Hamarosan – a jövő hét folyamán – a minisztérium keretében működő falusi turizmus és vidékfejlesztésnek a munkacsoportja összeül, és feltérképezi Szerbiát. Tíz-tizenkét olyan pont, illetve regionális gazdasági kamarát szeretnénk kiválasztani, ahol majd ezeket az edukációkat megtartjuk, mondja Győri Lukrécia államtitkár.