2024. április 26., péntek

Ma döntenek az áram drágulásáról

Az áremelés meghatározása után még több mint egy hónapnak el kell telnie a drágulásig

Dušan Vujović pénzügyminiszter a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a kormány meg fogja határozni a villanyáram új árát a mai ülésén, melyet követően Aleksandar Antić energetikai tárcavezető közli a részleteket a nyilvánossággal. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződés felülvizsgálásával kapcsolatban kifejtette, hogy a kormány jelenleg az utolsó simításokat végzi a dokumentumon, melyet annak elkészülése után Washingtonba küldenek. Tulajdonképpen a gazdaság- és pénzpolitikáról szóló megállapodás felülvizsgálásáról van szó, melyben megállapítják, milyen változások történtek az első negyedévben. Vujović közölte, már dolgoznak a második negyedév történéseinek elemzésén is, s augusztus végére, amikorra minden szükséges adattal rendelkezni fognak, világossá válik, melyek a kormány lehetőségei a jövőre vonatkozóan. Elsősorban arra célzott, hogy mely területeken lehet majd egy kicsit lazábban kezelni a valutaalappal kötött megállapodásba foglaltakat. Azt a célt tartják szem előtt, közölte, hogy minél eredményesebb legyen az állam fiskális politikája, hogy minél hatékonyabban tudják hazánkba vonzani a beruházásokat, minél több új munkahelyet teremtsenek.

Az IMF egyik feltétele volt az, hogy az áramot megdrágítsák Szerbiában (Fotó: Molnár Edvárd)

Az IMF egyik feltétele volt az, hogy az áramot megdrágítsák Szerbiában (Fotó: Molnár Edvárd)

Mint ismeretes, éppen az IMF egyik feltétele volt az, hogy az áramot megdrágítsák Szerbiában, a kormánynak bizonyos halasztást sikerült kieszközölnie az elmúlt hónapokra, a nemzetközi pénzintézet ugyanis április elejére javasolta a drágulást.

A Szerbiai Villanygazdaság még nem kezdeményezte az áram drágítását, a Köztársasági Energiaügyi Ügynökséghez sem továbbított efféle kérelmet. A szabályozó testületnél arról számoltak be, hogy az áram megdrágításának procedúrája magába foglalja a villanygazdaság ezzel kapcsolatos kérelmét, annak ügynökségen belüli elbírálását és jóváhagyását vagy visszautasítását. Az adatok feldolgozása nem fog sokáig tartani az ügynökségen elmondottak szerint, az információcsere ugyanis állandó a vállalat és e testület között.

Az áram drágításáról meghozott kormánydöntésnek meg kell jelennie a Hivatalos Lapban, s ettől a pillanattól kezdve még több mint egy hónapnak el kell telnie a drágításig – az energetikai ügynökségnek is szüksége van legalább 7–10 napra a villanygazdaság kérelmének elbírálása végett. A becslések szerint tehát a kormány mai döntését követően még bő egy hónapnak el kell telnie a drágítás előtt, az így legkorábban július közepére várható – fogalmazott az ügynökség képviselője.

JÖVEDÉKI ADÓVAL VAGY ANÉLKÜL?

Az elmúlt néhány hónapban azzal kapcsolatos találgatások is megjelentek a médiumokban, hogy a kormány jövedéki adót (akcízát) vezetne be a villanyáramra. A szakértők véleménye szerint egy ilyen lehetőséget sem lehet teljesen kizárni, mindenesetre a kormánynak és a Szerbiai Villanygazdaságnak kell elsőként összehangolnia a villanyáram árával kapcsolatos módosítási terveket és az ár kialakításában meghatározó jelleggel bíró elemeket.

Korábban azt rebesgették, hogy tizenöt százalékos lesz a drágulás, a kormány azonban közben a valutaalappal folytatott tárgyalások során arról próbálta meggyőzni az IMF küldöttségét, hogy a nehéz szociális és gazdasági körülményekre való tekintettel kisebb mértékben emeljék az áram árát. Jelenleg az számít a legvalószínűbbnek, hogy hét-nyolc százalékos lesz a drágulás.

TAVALYELŐTT DRÁGULT MEG UTOLJÁRA

Aleksandar Antić energetikai miniszter tegnap azt nyilatkozta a Beta hírügynökségnek, hogy a különféle találgatások ellenére még nem született döntés a kormányon belül arról, hogy milyen mértékben drágítanak. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos egyeztetések továbbra is folynak, s igyekeznek a polgárok érdekeit szem előtt tartva minél alacsonyabb mértékben emelni a villanyáram árát. Vujovićtyal ellentétben nem mondta biztosra, hogy már ma kiderül a drágítás nagysága, azt közölte: az előttünk álló napokban minden ismeretessé válik.

Az áram a legutóbb 2013 augusztusában drágult meg. A háztartások esetében 10,9 százalékos, a gazdasági felhasználók esetében pedig 12,8 százalékos volt az áremelés.