2024. április 26., péntek

A pacséri tenger

Elkezdődött a fürdőszezon a pacséri meleg, sós vizes fürdőben – Gyarapodott a létesítmény felszerelése, és új parkolók is épültek – A tanácselnök reméli, hogy még idén átadják a fedett részt

Pénteken délelőtt megnyitotta kapuit a pacséri gyógyfürdő, vagy más nevén tófürdő. A szezonkezdés szerénynek nevezhető, az első napon csak néhány tíz fürdőző mártózott meg a 30 fokos vízben. Szombat, vasárnap azonban valóban elkezdődött a fürdőzési idény szép idővel és sok látogatóval. A pénteki nyitáson jelen volt mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke. Szombathy arról számolt be a médiának, hogy alaposan felkészültek a kezdésre.

– Sajnos, az építkezéssel nem tudtunk elindulni, és nem sikerült felépíteni a fedett részt, ezért fontos a nyári szezonkezdés. Az első nap bemelegítés a személyzetnek, a rendszernek, fontos, hogy minden olajozottan működjön, hiszen a tél folyamán kijöttünk a gyakorlatból. A tavalyi évhez képest sikerült bővítenünk a felszerelést, több paddal, napernyővel és nyugággyal várjuk a vendégeket. A tavasz során megjavították a pumpát, ennek ellenére tervezzük egy tartalék pumpa vásárlását is, mert nem bízhatunk mindössze egyben. Most 30-31 fokon tudjuk tartani a víz hőmérsékletét, ami ideálisnak nevezhető – mondta el a tanácselnök.

A pacséri gyógyfürdő vize 1400 méter mélységből tör fel, literenként 21 gramm sót tartalmaz, emellett számos gyógyhatású elem is megtalálható benne. Szombathy elmondása szerint főként izomhúzódásokra és -gyulladásokra, csonttörés utáni rehabilitációra, bőr- és légúti betegségekre jó a vize.

A pacséri gyógyvizet a tél során sokan hiányolták, mert kiújultak a fájdalmaik. Amint Szombathytól megtudtuk, nem rajtuk múlott, hogy nem épült meg a fedett rész, amely egész évben működhetne.

– Tavaly már megvolt a pénzünk a fedett részre, és a tervek is elkészültek. Kiírtuk a közbeszerzést, de sajnos egy kivitelező megtámadta azt, ezért megsemmisítették. A törvény szerint ebben az esetben 6 hónapig nem írhatunk ki újabb közbeszerzést, tehát csak most nyáron tehetjük meg ismét. A fedett rész kb. 400 méteres lesz, ami egyelőre ki fogja elégíteni az igényeket. Nagyon bízom benne, hogy ez a rész a tél elejéig elkészül, és még az idén megnyithatjuk – adott hangot reményének a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy ha a fedett rész nem is épült meg, a parkolót sikerült kibővíteni. Tartományi támogatásból zúzott köves parkolót építettek a fürdő előtt és mellett, valamint egy nagyobb füves területet is úgy alakítottak ki, hogy parkolónak lehessen használni. Ugyancsak tartományi támogatásból a fürdő előtt lévő utat ki fogják aszfaltozni kb. 1 kilométer hosszan, és így közvetlen rácsatlakozást kapnak a bajmoki közútra, mondta el Szombathy.

Végezetül azt is megtudtuk a tanácselnöktől, hogy a fürdő árai változatlanok, a felnőttnapijegy 300, a gyerekjegy pedig 200 dinár. Vannak kedvezményes családi jegyek is, amelyekkel egy gyerek ingyen mehet be, a felnőttek részére a havijegy 3000, a gyerekek részére pedig 2000 dinár. A fürdő mindennap 10 és 19 óra között van nyitva, a nyár folyamán pedig lesznek éjszakai fürdőzések is 20 és 23 óra között.