2024. április 26., péntek

„Vučićnak el kellene mennie Srebrenicára”

A Bundestag képviselője szerint Srebrenicán a szerbek szörnyű gaztettet követtek el, egy ilyen gesztus pedig helyreállítaná a szerbekkel szembeni bizalmat

Fontos dolgokat tett meg eddig Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő a regionális stabilitás érdekében – jelentette ki Josip Juratović a német Bundestag képviselője, aki szerint hatalmas gesztus lenne, ha a szerb kormányfő elmennek Srebrenicára is.

A németországi Szociáldemokrata Párt képviselője szerint Slobodan Milošević volt elnök politikája és a radikális nacionalizmus katasztrófát indítottak el az egész térségben, amelynek árát a szerbeknek még mindig fizetik, ezért is lenne különösen fontos, hogy Vučić idén megjelenjen a srebrenicai népirtás 20 éves évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésen.

A Danas újságírójának felvetésére, miszerint Tomislav Nikolić elutasította ezt a meghívást, a képviselő elmondta, a szerb államfő a múltból már jól ismert politikát folytatja.

„Azt hiszem, a németek részéről a második világháborút követően a legnagyobb gesztus az volt, amikor Willy Brandt Varsóban letérdelt az áldozatok előtt. Természetesen Vučićnak nem kell Brandt példáját követni, de fontos lenne, hogy megjelenjen ott” – magyarázta. Szerinte Srebrenicán a szerbek szörnyű gaztettet követtek el, egy ilyen gesztus pedig helyreállítaná a szerbekkel szembeni bizalmat a térségben és ezáltal számos dolog könnyebben megoldhatóvá válna.