2024. április 26., péntek

Kétszázan betegedtek meg kanyaróban Nišben

Szerbia-szerte a járvány mindaddig terjed, amíg a vírus „nem találja meg” az összes nem immunis alanyt

Eddig kétszázan betegedtek meg kanyarótól (morbilli) Nišben, de Branislav Tiodorović járványügyi orvos szerint ez a szám tovább növekedhet. Az orvos a Beta hírügynökségnek elmondta, a városban, de Szerbia-szerte a járvány mindaddig terjed, amíg a vírus „nem találja meg” az összes nem immunis alanyt.

„Vajdaság területén a járvány csökkenőben van, Belgrádban stagnál, az ország déli részében azonban még javában terjed, Nišben, Leskovacon, Valjevóban és az egész Nyugat-Szerbiában. Mindenhol, ahol erre fogékony alanyok vannak, az elkövetkező időszakban számíthatunk a megbetegedések számának növekedésére” – mondta Tiodorović. A megbetegedettek több mint 80 százaléka nem vette fel a szükséges védőoltást.

„Azok, akik a védőoltás felvétele ellenére is megbetegedtek, csak egy dózist vettek fel az MMR vakcinából, ugyanis az 1971-től tartó időszakban, amikor ezt a fajta védőoltást Szerbiában bevezették, 1991-ig csak egy dózist irányoztak elő” – magyarázta.

Kiemelte, hogy egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, az, hogy valaki megbetegszik-e vagy sem, immunitásától függ.

„Maga a kanyaró nem veszélyes, inkább a komplikációk, amelyek kísérik, ilyen például a tüdőgyulladás” – mondta.