2024. április 26., péntek

Táblák-céltáblák

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

Ahogy Zomborban fölszerelték a korszerű urbánus bútorzatot, azóta a vandálok céltáblájává váltak az elegáns padok, szemétgyűjtők, parkolást gátló karók. Néhány komolyabb, tetemes kárral járó rongálás is történt, amikor kitépett szemétgyűjtőkkel kirakatot zúztak be, megrongálták a Megyeháza előtti virágágyások csöpögtető öntözőrendszerének vezérlő központját, de még a vasbetonból öntött padokat is összetörték. Az utóbbi időben szerencsére kevesebb nyoma van ennek az erőfitogtatásnak.

A sétálóutcán kihelyezett térfigyelő kameráknak köszönhetően nem egy garázdát sikerült azonosítani, akik tettükért meg is kapták a büntetésüket. Ahol nincs kamera, ott viszont folytatódik az értelmetlen rongálás, a Zelenilo közterület-fenntartó vállalat több helyen el is állt a kidöntött parkolást gátló karók visszahelyezésétől. Nem ritka az átfirkált, vagy más módon megrongált közlekedési tábla sem.

A képen látható, a város kellős közepén álló tábla arra figyelmeztet, hogy a járókelő sétálóövezetben jár. Csakhogy, amit a táblával tettek, nem sétálókra, hanem inkább elefántcsordára utal.