2024. április 26., péntek

Tragédia szülte emléknap

Dudás Károly: Az országhatárok szabdalta magyar nemzetünk oszthatatlan egész

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a nemzeti összetartozás napja alkalmából a királyhalmi Jézus Szíve-plébánia templomkertjében a Vajdasági Magyar Szövetség központi ünnepsége. A rendezvényt megelőzően főtisztelendő Paskó Csaba főcelebrálásával ünnepi szentmisét tartottak. Mint azt főtisztelendő Paskó a szentmise kezdetén megjegyezte, a misét a magyarok egységéért tartotta.

Ünnepi beszédében Dudás Károly a nemzeti összetartozás napjának és a magyarok közötti egység jelentőségét hangsúlyozta (Fotók: Molnár Edvárd)

Ünnepi beszédében Dudás Károly a nemzeti összetartozás napjának és a magyarok közötti egység jelentőségét hangsúlyozta (Fotók: Molnár Edvárd)

Ezt követően a templomkertben alkalmi műsor keretében emlékeztek meg az egybegyűltek az összetartozás napjáról. A rendezvényt többek között dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Babity János, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzulja, Buhajla József vezető konzul, Pásztor István, a VMSZ elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a VMSZ köztársasági és tartományi parlamenti képviselői, tisztségviselői, helyi önkormányzati vezetői, egyházi méltóságok és közéleti személyiségek tisztelték meg jelenlétükkel.

Ünnepi beszédében Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke a nemzeti összetartozás napjának és a magyarok közötti egység jelentőségét hangsúlyozta.

– Mi, magyarok, csak akkor maradhatunk meg, ha megpróbálunk a rengeteg hátrányból, a sok-sok nemzeti tragédiából – még a legnagyobból, a Trianoniból is – előnyt, lehetőséget kovácsolni. A kis népeknek csak egy jó útjuk van. Ehhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg Csoóri Sándor 1992-ben Budapesten a magyarok harmadik világtalálkozóján, legutóbb pedig Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, a nemzeti összetartozás napja törvénybe iktatásának egyik kezdeményezője argentínai magyarokkal találkozva. A magyarság kényszerűségből szóródott szét a világ legkülönbözőbb tájaira, ami az egyik oldalról tragédia, a másik oldalról pedig lehetőség, fogalmazott Kövér László. Legnagyobb nemzeti tragédiánk szülte egyik legfontosabb emléknapunkat, a nemzeti összetartozás napját, amelynek alkalmából talán legszebb nevű településünkön, Királyhalmán, a három évvel ezelőtt elültetett almafa körül gyűltünk össze – fogalmazott Dudás Károly.

A rendezvényt megelőzően főtisztelendő Paskó Csaba főcelebrálásával ünnepi szentmisét tartottak

A rendezvényt megelőzően főtisztelendő Paskó Csaba főcelebrálásával ünnepi szentmisét tartottak

A magyarságnál szerencsésebb csillagzat alatt született népek számára szinte felfoghatatlan, hogy mit is jelent a magyarok számára a nemzeti összetartozás napja, hangsúlyozta a nemzeti emléknap alkalmából Királyhalmán megtartott központi ünnepségen Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke: „Abból próbálunk erőt meríteni, előnyt és lehetőséget kovácsolni, ami másokat bizonyosan már rég elpusztított volna. Mert arról egy pillanatra sem feledkezhetünk meg, hogy a trianoni döntés értelmében a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták, és az elcsatolt területekkel körülbelül 3,5 millió magyar lélek került a határokon túlra. Nem csak a határokon túlra, hanem idegen és ellenséges népek kezére, ebek harmincadjára.”

– A nemzeti összetartozás napjának 2010. május 31-ei törvénybe iktatásával kő esett le a szívünkről. A súlyos és hatalmas szikla egy kicsinyke darabkája. Mi, a királyhalmi emléknapon összesereglők valóban hiszünk abban, hogy nemzetünk tragédiájára emlékezve, ugyanakkor történelmi felelősségünket szem előtt tartva, a gyász évfordulója szülte emléknap ma lehetőség is egyben, hogy közösen megmutassuk: külső hatalmak ugyan elválaszthatnak bennünket, de kulturális gyökereinktől, közös nyelvünktől és nemzeti hovatartozásunktól nem foszthatnak meg bennünket. Az országhatárok szabdalta magyar nemzetünk oszthatatlan egész. A nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság a legnagyobb történelmi tragédiát követően is képes a megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására. A mi esetünkben ez csak akkor lesz érvényes, ha végképp rádöbbenünk: legyünk bár annyifélék, mi, délvidéki magyarok, összetartozunk, és ha az örökös áskálódás helyett megbecsüljük végre azokat, akik próbálnak tenni ezért a közösségért – hangsúlyozta Dudás Károly.