2024. április 26., péntek

A munkanélküliség csökkentésére Brüsszel segítsége is kell

Szerbiában mintegy 190 000 fiatalnak nincs állása

Az EU-nak is segítenie kell a fiatalok munkanélküliségének mérséklésében, mégpedig a Fiatalok Garanciája nevű program balkáni kiszélesítésével – hangsúlyozták az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESK) tagjai a Balkán fiataljai foglalkoztatását serkentő fórumon.

Christoph Lechner bizottsági tag meglátása szerint is a munkanélküli fiatalok száma drasztikus méreteket ölt a térségben, emiatt kell bekapcsolni a Balkánt is a programba, amellyel kapocsolatban a közeljövőben értesíteni fogják Brüsszelt.

Aleksandar Gračanac, a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselője elmondta, hogy mintegy 190 000 fiatalkorút érint ez a probléma Szerbiában, és azt is megjegyezte, hogy az ország különböző oktatásügyi és munkavállalási stratégiákkal kívánja orvosolni a helyzetet.

Jan Kulenović, a boszniai Ifjúsági Információs Ügynökség végrehajtó igazgatója úgy értékelte, hogy elsősorban az oktatási programot kell összehangolni a jelenlegi munkaerő-piaci igényekkel, viszont azt is kifejtette, hogy a fiatalok hozzáállását is meg kéne változtatni, hogy a szórakozás helyett inkább az egzisztenciális problémák megoldására koncentráljanak.