2024. április 27., szombat

Koszovó, EU, Bitiqi fivérek

Az elemzők szerint ezek lesznek Aleksandar Vučić amerikai látogatásának legfontosabb témái – A miniszterelnök a gazdasági kapcsolatokat is erősíteni próbálja

Igaz, az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy valóban sor kerül-e Aleksandar Vučić kormányfő egyesült államokbeli látogatására, s hogy ott kivel fog találkozni Joseph Biden alelnök legidősebb fiának halála miatt, a Fehér Ház hétfőn végül megerősítette, hogy a bekövetkezett családi tragédia ellenére sem mondjá k le a megbeszélt látogatást. A protokoll szerint az amerikai út második napján fogadja majd Biden a szerb kormányfőt, aki John McCain szenátorral és Victoria Nuland európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott helyettes államtitkárral is tárgyal. A tervek szerint a miniszterelnök felkeres számos olyan céget is, amelyik már beruházott Szerbiába, vagy kifejezte ebbéli szándékát a közeljövőre vonatkozólag.

POLITIKAI IRÁNYVÁLTÁS?

A találkozóra a moszkvai Kommerszant napilap elemzése szerint nem néznek túl jó szemmel Oroszországban, s Szerbia nyugat felé fordulásaként tekintenek rá. A lap cikkében megállapítja, hogy miközben hazánk hivatalosan neutrálisnak, oroszbarátnak hirdeti magát, addig az utóbbi időben egyre világosabbak a jelei annak, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok felé közelít. Megállapítja azt is, hogy a NATO-val való együttműködés is sokat fejlődött a mögöttünk álló időszakban, s hogy Vučić amerikai látogatását meg fogják határozni az Oroszországgal, a deklarált katonai neutralitással kapcsolatos kérdések is. Ugyanakkor Moszkva nem sok mindent tehet azoknak a balkáni államoknak az ügyében, melyek egyre nyugatabbra tekintenek, állapítja meg összegzésében, kikiálthatja őket Amerika-barát ellenségnek, vagy elfogadhatja a tényt, hogy lehet egyszerre mindkét oldallal kiváló kapcsolatokat ápolni – a Kommerszant ez utóbbi forgatókönyvet tartja valószínűbbnek és kézenfekvőbbnek az orosz vezetőség számára. Az elemzés Vučić azon kijelentését nevezte szenzációsnak és politikai irányváltást tükrözőnek, melyben kifejtette: Szerbia elfogadja az USA azon ajánlását, amely az orosz gáztól való függőség csökkentésére vonatkozik.

AZ EMBERI JOGOKRA FIGYELNEK

Milan Antonijević, a Jogászok Emberi Jogi Bizottsága (JUKOM) szervezet igazgatója úgy vélekedett, hogy mindenképp pozitívan értékelhető Aleksandar Vučić kormányfő egyesült államokbeli látogatása. Annak a várakozásának adott hangot, hogy a demokratikus átalakítással, az igazságszolgáltatás kérdésével, az emberi jogokkal, a gazdasági együttműködés lehetőségeivel mindenképp foglalkoznak majd a négyszemközti megbeszéléseken a miniszterelnök és tárgyalópartnerei. Megállapította, hogy az USA fokozott figyelemmel kísér mindent, ami hazánkban történik, s mindenekelőtt azt értékelik, ha az emberi jogok és az igazságszolgáltatás működése tekintetében könyvel el országunk bizonyos előrelépést.

AZ USA LÉPÉSEKET VÁR A BITIQI FIVÉREK ÜGYÉBEN

A politikai elemzők egyetértettek abban, hogy három téma mindenképpen a tárgyalóasztalra kerül a szerb kormányfő egyesült államokbeli látogatása alkalmával. Az egyik Koszovó kérdése, melyet az USA már lezártnak tekint, Szerbia azonban még mindig elsőrendű témaként kezel, és nem ismeri el a tartomány függetlenségét. Hazánk európai integrációja is a beszélgetések egyik fontos eleme lesz, mert Szerbia, de az Európai Unió számára is fontos a nyugati nagyhatalom támogatása e folyamat sikeréhez. A Bitiqi fivérek rendezetlen ügyét sokan az Egyesült Államok és Szerbia közötti kapcsolatok legnagyobb akadályaként emlegették. A három férfi amerikai állampolgárként csatlakozott a Koszovói Felszabadító Hadsereghez, akiket a szerb rendőrség tagjai kivégeztek. Szerbiában csupán felmentő ítéletek születtek ebben az ügyben. Az Albániából az akkori JSZK-ba való illegális belépés miatt kerültek börtönbe. A fivéreket a belügyminisztérium Petrovo Selo-i oktatóközpontjába hurcolták és zárták be, majd másnap átadták a rendőrség tagjainak, azok pedig megölték őket. Maradványaikra 2001-ben találtak rá a Petrovo Selo-i tömegsírban, a belügyminisztérium terroristaelhárító egységének bázisa közelében. Az Egyesült Államok Kongresszusa a szerb kormányfő mostani látogatása előtt is javaslatot tett egy rezolúció elfogadására, melyben hangsúlyozzák, hogy a két állam közötti kapcsolatok a legnagyobb mértékben éppen a Bitiqi fivérek ügyének rendezésétől, a tettesek elítélésétől függnek. Egy hasonló határozatot már 2013-ban is elfogadtak az Államokban.