2024. május 5., vasárnap

Buszmegálló és hot spotok

Topolyára látogatott a tartományi gazdasági titkárhelyettes – A község területén hat projektum valósult meg a titkárság támogatásával

Pénteken Topolyára látogatott a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi és Esélyegyenlőségi Titkárság küldöttsége, élén a tartományi titkárhelyettessel, Juhász Bálinttal. A látogatás célja, hogy a titkárság betekintést nyerjen a pályázatain keresztül társ-finanszírozott projektumok megvalósításába. A helyi önkormányzat épületében megtartott értekezleten Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és a topolyai polgárok nevében elmondta, hálás azért, hogy a szűkös anyagi keretek között is találhatunk olyan partnereket, akik hajlandóak pénzt fektetni a község fejlesztésébe. Ezt követően Juhász ismertette a pályázat részleteit. A titkárság tavaly 40 millió dinárt különített el a közlekedés fejlesztésére, amelyben három fő prioritást határoztak meg, az egyik a közlekedési jelzésekre vonatkozott, különös tekintettel az oktatási intézményekre, a másik autóbuszmegállók létesítését tűzte ki célul, harmadsorban pedig gyalogos és kerékpárutak kiépítését szerették volna segíteni. A pályázatok kedvezményezettjei a helyi önkormányzatok voltak. Topolya község ebben a projektumban a Hős Pinki utcában, a Gorica épületénél lévő buszmegálló kiépítésére pályázott sikeresen 1,6 millió dinár értékben.

Kipróbáltuk. Működik. (Fotó: Benedek Miklós)

Kipróbáltuk. Működik. (Fotó: Benedek Miklós)

A telekommunikáció fejlesztésével kapcsolatban Juhász elmondta, hogy erre a gazdasági titkárság a tavalyi évben összesen 30 millió dinárt irányozott elő, azzal, hogy itt is három elsőbbséget élvező célt tűztek ki, az egyik a Biztonságos iskola elnevezést kapta, amelyben az oktatási intézmények videó-megfigyelőrendszerekkel való biztonságosabbá tételét szerették volna elérni, míg a Biztonságos város elnevezésű projektum a közlekedésben alkalmazott megfigyelőrendszerek telepítését segítette elő. A harmadik cél ingyenes wifi-hotspotok kihelyezése volt, hogy a viszonylag izolált kis falvak is be tudjanak kapcsolódni az internetes vérkeringésbe. Utóbbival kapcsolatban azt is el kell mondani, hogy az önkormányzatok önrészt vállaltak ezek kihelyezésében, és a további működtetés és fenntartás is az ő feladatuk lesz. Ebből a pályázatból Topolya község közel 50 0000 dinárt nyert el, és területén öt helyen vált elérhetővé az ingyenes wifi-szolgáltatás, Topolyán a Juhász Erzsébet Könyvtár előtt, a Tito Marsall és a Petőfi brigád utca kereszteződésénél, valamint a Hős Pinki utcai játszóterénél, míg Bajsán és Bácskossuthfalván a település központjában.

Juhász Bálint elmondta, hogy Vajdaság területéről több, mint húsz önkormányzat pályázott sikeresen mind a közlekedés, mind pedig a telekommunikáció fejlesztésére kiírt pályázatra. Ez a szám az idén akár meg is növekedhet, hisz az idei költségvetésben 65 millió dinárt irányoztak elő a közlekedés fejlesztésére, és a korábban említett három cél mellett olyan projektumokat is támogatnak, mint az útkereszteződések kiépítése és a körforgalmak tervdokumentációinak elkészítése. A pályázat jelenleg is folyamatban van.

A telekommunikációra kiírt pályázat a tavalyihoz hasonló módon fog lezajlani egy későbbi időpontban.

Kérdésünkre, hogy a helyi önkormányzatnak vannak-e tervei az idei pályázaton való részvételre, azt a választ kaptuk, hogy konkrét tervek nincsenek, viszont igyekeznek minden lehetőséget megragadni, és kihasználni a kiírt lehetőségeket.

A vendégek ezt követően a helyszínen is megtekintették a projektumban megvalósult objektumokat.