2024. április 26., péntek

Jobb szétosztani, mint kiöntözni

Topolyán is tejosztást szerveztek a termelők
Topolyán kb. 350 liter tejet osztottak ki a lakosok között (Fotó: Benedek Miklós)

Topolyán kb. 350 liter tejet osztottak ki a lakosok között (Fotó: Benedek Miklós)

Mint arról már korábban hírt adtunk, a tejtermelők helyzete az utóbbi időben tarthatatlanná vált. Az áldatlan állapotok elsősorban a kistermelőket sújtják, akiktől hosszabb-rövidebb ideig nem veszik át a tejet, amely lépést legtöbbször a tej nem megfelelő minőségével indokolják a tejgyárak. Csütörtökön Vajdaság-szerte figyelemfelhívó megmozdulásra került sor, és ebből az akcióból a topolyai termelők is, elsősorban a közelmúltban alakult Topolya Községi Szarvasmarha Tenyésztők, Tejtermelők és Állattenyésztők Egyesületének köszönhetően kivették a részüket. Az egyesület harminc kistermelője körülbelül 350 liter tejet osztott szét a központban lévő Panda Áruház előtt. Az újságíróknak Mándity Frányó, az egyesület alelnöke beszélt az akcióról. Elmondta, hogy ugyan a tejgyárak pillanatnyilag átveszik a kistermelői tejet, viszont ez a megmozdulás arra is szeretné felhívni az illetékesek figyelmét, hogy ne csak ideiglenesen oldják meg a problémát, hisz a termelőknek hosszútávú megoldásra van szükségük. Az egyesület tagjai egy átiratban foglalták össze követeléseiket, amelyet több helyre elküldtek, azonban ezidáig választ nem kaptak sehonnan. Községünkben korábban felmerült egy mini tejfeldolgozó üzem létesítésének a gondolata is, ami bizonyosan meg tudná oldani a termelők gondjait, de a megvalósítás még várat magára, hisz a kezdeményezők mindig újabb és újabb falakba ütköznek, nyilatkozta Mándity.

A megmozduláson a Szabadkai Paraszt Egyesület képviseletében jelen volt Kiss Árpád elnök, aki arról beszélt, hogy a Szabadka községi termelőket is ugyanazok a problémák aggasztják, mint a topolyaiakat, Ludason és Kelebián is ideiglenesen zártak már be tejfelvásárlókat. Mint mondta, a kialakult helyzetért meglátása szerint nem a hazai termelők a felelősek, hanem a kereskedelemben érdekeltek ügyeskedéseinek következménye.

Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke is jelen volt a topolyai akción. Elmondta, hogy a múlt héten egy felhívást intézett a mezőgazdasági miniszterhez, Snežana Bogosavljević Boškovićhoz, amelyben többek között azt a kérdést tette fel, hogy mit szándékozik tenni a minisztérium és a kormány a kistermelők védelmében, ugyanis jó az, hogy a kormány elrendelte 500 millió dinár értékű tejpor felvásárlását az árutartalékok részére, és hogy folynak a tárgyalások a mezőgazdasági minisztérium és az Imlek képviselőivel, viszont a terepen ennek nincsenek látható jelei. Emellett azt a kérdést is felvetette, hogy hogyan lehetséges az, hogy a tejgyár nem kötötte még meg a szerződéseket a mezőgazdasági termelőkkel.

Fremond pozitívumként értékelte, hogy a tárgyalások folyamatban vannak a tejgyárakkal. A képviselő arról is beszélt, hogy Szerbia az egyetlen olyan ország, amely az európai uniós csatlakozása előtt liberalizálta a piacát, amire a hazai termelők nem voltak felkészülve. Éppen ezért létfontosságúak lennének a mezőgazdasági minisztérium lépései annak érdekében, hogy megvédjék a hazai kistermelőket.

A tejtermelők egyesülete mellett az akcióban több topolyai egyesület is részt vett, Topolya Község Fejlesztési Társulása, a Sertéstenyésztők Egyesülete, a Gazdakör és a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete, míg az egész tartományra kiterjedő akciót a számos egyesületet összefogó Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége koordinálta.