2024. április 26., péntek

Két környezetvédelmi projektum is indul Óbecsén

Óbecse a baglyok városa és Egészségösvény az Erdőtelepítők parkjában a megnevezése annak a két óbecsei projektumnak, amelyek támogatást nyertek – előbbinek 60 ezer dinárt ítélt a tartományi urbanisztikai, építésügyi és környezetvédelmi titkárság, utóbbi 900 ezer dinárhoz jutott az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium pályázatán. A projektumokat a Pannonica Környezetvédelmi Háló és az Óbecsei Ifjúsági Iroda közösen készítette.

– Az Óbecse a baglyok városa projektumot a nyár végén valósítjuk meg, a baglyok jobb megismerését és a határban élő rágcsálók elleni környezetkímélő intézkedések népszerűsítését foglalja magában. 16 ismeretterjesztő órát tartunk majd általános iskolásoknak és egy előadást szervezünk felnőttek részére, a határban pedig faállványokat helyezünk ki a ragadozó madaraknak. Ha beválik a tervünk, ezentúl kevesebb mérget kell majd használni a földeken – mondta el sajtótájékoztatón Stevan Stajić, a Pannonica tagja.

A civil szervezet sokat dolgozik azon is, hogy az Erdőtelepítők parkja visszanyerje korábbi fényét és népszerűségét. Goran Sadžakov elnök szerint ehhez elsősorban az infrastruktúráját kell fejleszteni.

– Egyik lépés ehhez az ún. egészségösvény kiépítése, amely a keleti főbejárattól a központi virágágyást megkerülve nyugati irányba vezet. Ez a projektum a parkrendezés első fázisa, a későbbiekben a közvilágítás kiépítése, kút fúrása és információs táblák kihelyezése is szerepel a terveink között – monda el Goran Sadžakov elnök.

Július közepén egy nemzetközi tábor helyszíne lesz a park, az önkéntesek a terület elhanyagolt részét fogják rendbe hozni, és a tábor ideje alatt nemzetközi környezetvédelmi szeminárium is lesz. Azokat az óbecseieket, akik szintén szeretnének tenni azért, hogy a város egykori büszkesége ismét olyan szép és rendezett legyen, mint fénykorában, szombaton várják a parkban, ugyanis a múlt hétre tervezett, de az eső miatt elmaradt önkéntes akciót most szombaton tartják meg. Azok, akik ebben részt szeretnének venni, hozzanak magukkal valamilyen szerszámot (baltát, gereblyét, kapát, lapátot, metszőollót), valamint evőeszközöket. A közös munka egy zsíros kenyeres reggelivel indul, délben pedig paprikás lesz az ebéd. A reggeli és az ebéd ingyenes, az üdítőkért száz dinárt kell fizetni. Az érdeklődők Goran Sadžakovnál jelentkezhetnek a közösségi hálón.