2024. április 26., péntek

Újraalakították a Móra Ferenc Társaságot

Vajdaságot, illetve Zentát Perpauer Attila, a kevi Móra István Művelődési Egyesület vezetője képviselte az újraalapításnál

Az elmúlt hétvégén, Kiskunfélegyházán, a városalapítók napja alkalmából újraalapították az 1947-ben megszüntetett Móra Ferenc Társaságot, amely eredetileg 1934 és 1948 között végezte a szellemi értékek magas szintű közvetítését.

A társaság alapítótagjai közül tartományunkat Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, a kevi Móra István Művelődési Egyesület vezetője képviselte, aki napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a társaság alapítóülésén az alapítótagok elkötelezték magukat, hogy az alapszabályzattal összhangban ápolják majd a neves magyar irodalmár hagyatékát, s az egyesületük és a társaság között meg is indult egy folyamat, amely során Vajdaság területén is felkutatnák és ápolnák Móra örökségét. Mint megtudtuk, körutak és olvasási versenyek szervezését, valamint különböző pályázatok kiírását irányozták elő. Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, a társaság elnöke kijelentette, hogy elsősorban a gyermekek és a fiatalok felé kell fordulniuk, mivel ők a jövő zálogai.

Kiskunfélegyházán egyébként még a nagy író életében kialakult egyfajta Móra-kultusz, ami az idő során hagyománnyá alakult. Intézmények vették fel a nevét, kiadványok jelentek meg, s emléktáblák sorát helyezték el. Az 1934-ben, dr. Sahin – Tóth Rafael vezetésével megalakult Móra Ferenc Társaság országos tekintélyű szervezetté nőtte ki magát, s lett a neves író emlékének az ápolója, azonban 1948-ban az akkori városvezetés a karhatalommal karöltve megszüntette az egyesületet, s így csak 1988-ban került ismét előtérbe Móra öröksége, amikor is a városban megalakult a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A társaság újralapításának az ötlete az elmúlt két esztendőben merült fel Vészits Andrea kezdeményezésére, az elmúlt hétvégén a Móra család képviselői mellett szegedi és félegyházi, s néhány határon túli polgár pedig alá is írta az erről szóló szándéknyilatkozatot. Az újralapítók között található: Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, aki a társaság elnöki posztját is vállalta, Jenesné Móra Zsuzsanna, Móra Istvánnak (Móra Ferenc testvérének) a dédunokája, Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke, Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke, Wolnerné Vidéki Szilvia, a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola vezetője, Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, dr. Luchmann Zsuzsanna tanár, irodalomtörténész, Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc Múzeum dolgozója, Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere, Rosta Ferenc alpolgármester, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, valamint Arad megyéből Bálint Anikó, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatónője (Zimándújfalva) és Keviből a Móra István Művelődési Egyesület elnöke, Perpauer Attila.

Az alapítótagok ezt követően megkoszorúzták a neves író szobrát is.