2024. április 26., péntek

Lecsillapodott a vulkán a Galápagos-szigeteken

Lecsillapodott a Galápagos-szigeteken a több mint három évtized után kitört Wolf vulkán kedden, és ezzel elhárult a kihalás fenyegette rózsaszín földi leguánra leselkedő veszély.

Az 1700 méter magas Wolf vulkán helyi idő szerint hétfőn hajnalban füstöt és lávát kezdett a magasba lövellni. A vulkán a szigetcsoport legnagyobb tagján, az Isabela-szigeten található, a Galápagos-szigetek egyetlen lakott helyétől, Puerto Villamiltól mintegy 115 kilométerre északra. A tűzhányó legutóbb 1982-ben tört ki. 

A Conolophus marthae leguánfaj csak ezen a szigeten él, az aktívvá vált tűzhányó lejtőin található az élőhelye, s félő volt, hogy a kitörés folytatódása esetén a láva esetleg elárasztja azt. 

A hétfői kitörés után a láva délnyugati irányban folyt lefelé a hegy oldalán, míg a leguánok annak északnyugati lejtőjén élnek, így közvetlen veszély nem állt fenn. Kedden már nem észleltek erősebb vulkáni tevékenységet.

A rózsaszín leguánt 1986-ban fedezték fel, de csak 2006-ban derült ki vérminták elemzéséből, hogy a szigeteken széles körben elterjedt varacskosfejű leguántól és a kizárólag csak a Santa Fe-szigeten előforduló Santa Fe-szigeti varacskosfejű leguántól eltérő harmadik fajról van szó. Ecuador tavaly tenyésztési programot indított a megmentésére, mert egy felmérés szerint mindössze 450-500 példány él a másik két fajnál 70 centiméterrel rövidebb, fejétől a farkáig 110 centis rózsaszín - oldalán fekete csíkos - leguánból. 

Az UNESCO világörökségi védelmét élvező Galápagos-szigetek Ecuador partjaitól mintegy ezer kilométerre nyugatra terülnek el a Csendes-óceánban. A rendkívül érzékeny ökoszisztémával rendelkező szigeten számos olyan állatfaj élőhelye, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő a Földön, és ez ihlette Charles Darwin 19. századi angol természettudóst evolúcióelméletének megalkotására.