2024. április 26., péntek

„Az Imlek minden liter tejet felvásárolt”

Ezt mondja a vállalat igazgatója - Ezzel szemben a Magyar Szó úgy tudja, csupán csütörtökön a Tisza mentén 20 000 liter nyers tej maradt a gazdák nyakán

Az Imlek tejgyár minden liter tejet felvásárolt, amely eleget tesz a nyers tej minőségét definiáló rendelet követelményeinek, a nyers tej ára pedig az EU-s árcsökkenés miatt alacsonyabb – közölte az Imlek nyersanyag szektorának igazgatója Goran Stoparić.

Az ő értékelése szerint a tej árának piaci mozgására kihatással vannak a kedvező viszonyok, ugyanis stabilak az árak és olcsóbb az állati takarmányt előállítani, ezért növekedett a tejtermelés is.

A másik ok szerinte abban rejlik, hogy az EU megszüntette a védővámokat, ami azt jelenti, hogy április elseje óta nem érvényes a kvótakorlátozás, ezért az ottani termelők annyi tejet termelhetnek, amennyit akarnak.

„Ez azt jelenti, hogy a piacunkon megnőtt a tejtermelés, több tejünk van, mint amit el tudunk fogyasztani, a piaci árak csökkennek és a közeli jövőben csak azok a termelők maradhatnak meg, akik készen állnak egy ilyen kemény piaci mérkőzésre” – tette hozzá.

A kérdésre, hogy az Imlek csökkentette-e a felvásárolt tej mennyiségét és a felvásárlási árakat, Stoparić úgy fogalmazott, minden felkínált tejet megvesznek, ami eleget tesz a tej minőségét rendező szabályzat kritériumainak.

Másrészt, mint mondja, a tel felvásárlási árát 2,5 dinárral csökkentették, erre az uniós árak csökkenése miatt volt szükség. Kihangsúlyozta, hogy az Imlek felvásárlási árait negyedévente alakítják ki, a termelőkkel folytatott egyeztetés alapján, de az árképzés legfontosabb elem az uniós tejár. Mivel pedig az EU-ban az elmúlt egy évben az árak folyamatosan csökkennek, ennek hatása kellett, hogy legyen az itteni árakra is. Stoparić szerint tavaly januárban még 40 euró cent volt a tej literje, ma már 32 alatt van.

„Az árcsökkenés beindulása után több mint egy évig megtartottuk a felvásárlási árat, annak ellenére, hogy azt csökkenteni kellett volna. De, mivel az EU-ban a tej ára 25 százalékkal esett, május elsejétől kezdve kénytelenek voltunk mi is 2,5 dinárral csökkenteni azt” – nyilatkozta a Tanjugnak.

Értékelése szerint van a tejtermelőknek egy köre, akik átlagon felül termelnek, ők képesek beszállni ebbe a piaci versenybe.

Goran Stoparić kijelentésével szemben, aki szerint az Imlek minden liter tejet felvásárolt, a Magyar Szó úgy értesült, hogy csupán csütörtökön a Tisza mentén 20 000 liter nyers tej maradt a gazdák nyakán. A zentai Gere Kft. 32 átvevőállomást üzemeltet a Tisza mentén, Zenta, Ada, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa községben, egészen Topolyáig. Csütörtökön 20 átvevő volt bezárva, vagyis mintegy 20 ezer liter tej maradt a termelők nyakán. Emellett a Tisza mentén és Topolya község bizonyos felvásárlóhelyein egyik napról a másikra 6-tól 15 napig terjedő időszakra beszüntették a nyers tej felvásárlását a kistermelőktől.

Erről szóló riportunkat megtalálhatják a hétvégi Magyar Szóban.