2024. április 26., péntek

Vita a vízórák leolvasásáról

A nagybecskereki Városi Vízművek vezetősége a napokban azzal a javaslattal állt elő, hogy ezentúl a vízórákat maguk a fogyasztók olvassák le minden hónapban. Aki ezt vállalja – és amellett huszadikáig befizeti a vízdíjat – tízszázalékos kedvezményt kap.

Ezt a „státuszt” csak az kaphatja meg, aki egyrészt nem adósa a vízműveknek, másrészt pedig szerződést is köt a közvállalattal arról, hogy ezentúl maga olvassa majd le a vízórát. Attól kezdve pedig kötelessége, hogy minden hónapban jelentse a vízóra állását, és persze az is, hogy rendszeresen fizesse a vízszámlát. A szerződés értelmében a vízművek évente egyszer maga is ellenőrzi a vízórákat. Akinél nem lesz rendben az állás, azzal felbontják majd a szerződést.
A nagybecskereki vízművekben 28-an dolgoznak a szolgáltatás közvetlen megfizettetésén, ezenkívül az irodákban még 56-an vannak ezzel a feladattal megbízva. Ennek ellenére nem képesek biztosítani a vízdíj időbeni megfizettetését. Évi szinten 7,3 millió köbméter vizet szállítanak a fogyasztóknak, de ebből megfizettetési problémák miatt 1,5 millió köbméter víz „eltűnik”. Csak emiatt a közvállalatnak évente valamivel több mint százmillió dináros vesztesége származik.
Vannak, akik engedély nélküli csatlakozásról használják a vezetékes vizet, vannak üzemképtelen vízórák is, és nyilván a vízórák egy részét – különféle okok miatt – nem olvassák le. Becslések szerint a nagybecskerekiek az elmúlt három évre háromszázmillió dináros vízszámlával maradtak adósak. Hogy ilyen helyzetben segít-e majd a vízórák új leolvasási módja az majd elválik.
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a nagybecskereki Városi Vízművek javaslatukkal lényegében beismerték, hogy képtelenek elvégezni munkájukat, miközben a dolgozók egy része fizetést kap a semmittevésért és a tehetetlenségért. Ezért azt követelik a polgármestertől, hogy váltsa le a közvállalat teljes vezetőségét. A ligások szerint nehezen értelmezhető és elfogadhatatlan a közvállalat vezetőségének az érvelése is, hogy majd azok, akik eddig sem fizették a számlákat, ezentúl rendszeres fizetőkké válnak. Szerintük csökkenteni kell(ene) az évi százmillió dináros veszteséget, és abból alkalmazhatnának munkanélkülieket a vízórák leolvasására.