2024. április 26., péntek

Korlátlan szabadság

Aleksandar Vučić: Az évek során számos buta kijelentésem volt

Aleksandar Vučić kormányfő aktuális interjújában, az ország európai integrációjáról beszélve megállapította: a szerbiai média teljes mértékben szabad, senki nem gyakorol rá nyomást. Persze a helyzet mindig lehetne jobb is, de ez a megállapítás mindennel kapcsolatban érvényes, jegyezte meg Vučić, mondván, hogy mindent megtesz a sajtószabadság további fokozásának érdekében.

Reagálva az Euronews Global conversation című műsora műsorvezetőjének megjegyezésére, hogy a Szerbia előrehaladásáról szóló jelentésben az EU aggodalommal értékeli a szólásszabadság tekintetében jellemző helyzetet, a szerb miniszterelnök kifejtette: tavaly a köztársasági parlament három médiatörvényt is elfogadott, és ezek összhangban állnak az európai törvénykezéssel.

– Mindig készen állok meghallgatni az EU észrevételeit annak érdekében, hogy még jobb körülményeket biztosítsak a szerbiai médiának. A szerbiai média szabad, bármikor kritizálhat, engemet is, ennek semmi akadálya – nyomatékosította Vučić.

Az újságírónő azt is megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy szégyelli-e, hogy Slobodan Milošević idejében a tájékoztatási miniszter tisztségét látta el. Vučić elismerte: kellemetlenül érzi magát az a tájékoztatási törvény miatt, amelyet ő javasolt elfogadásra. Az egy rendkívül buta tájékoztatási törvény volt, emelte ki Vučić.

Az Euronews újságírója arra is kíváncsi volt, hogy a szerb miniszterelnök hogyan vélekedik ma azon múltbéli kijelentéséről, hogy „minden meggyilkolt szerbért száz muzulmánnak kell életével fizetnie”. Vučić azt mondta: kiforgatták szavait, a folytatásban azonban hozzátette: „Az évek során számos buta kijelentésem volt, amelyeket mind kiforgattak.”

Ami az interjú folytatását illeti, Vučić elsősorban arról beszélt, hogy országát továbbra is az Európai Unió felé vezeti. A szerb miniszterelnök álláspontja szerint Szerbia minden megszabott feltételt teljesített, ezért nem érti, hogy az EU miért nem tanúsít irányába nagyobb tiszteletet.