2024. április 19., péntek

Mit akar az állam a szegény embertől?

Ismét nem foglalt le semmit a bírósági végrehajtó a Sever volt alkalmazottainál – Perköltség címén akár hetvenezer dinárt is követelnek a polgároktól

Ezúttal sem foglaltak le semmit a bíróság képviselői a szabadkai Harmat Ljubicánál, akinek férje, a Sever egykori dolgozója beperelte a vállalatot, majd elévülés miatt nem tudta érvényesíteni a jogait. Ljubica férje három évvel ezelőtt elhunyt, a perköltségeket azonban mindenképp ki kellene fizetni.

Harmat Ljubica munkanélküli, szociális segélyből él, azt mondja, a húszéves szekrényét, televízióját és mosógépét vinnék el a perköltség fejében, de márciusban sem jelentek meg időben, ma is húsz perccel 9 óra után, s ilyenkor már nem áll jogukban elvinni semmit.

A bíróság két végrehajtója csak annyit kérdezett a tiltakozó jelenlévőktől, van-e köztük vevő, s mivel nem volt, így dolgavégezetlenül távoztak, közben kiemelték, ők nem azért vannak itt, hogy bármit is lefoglaljanak.

– Ki kell fizetni a költségeket, de én szociális segélyből élek, cukorbeteg vagyok, júniusban lesz két éve, hogy ez tart. 43 ezer dinárral tartozunk, én ezt nem tudom kifizetni. Én már amondó vagyok, vigyék, amit gondolnak, csak legyen már vége ennek az egésznek. Ha az kell nekik, vigyék, csak hagyjanak már békén – mondja Ljubica, aki hozzáteszi, nem tud munkát találni, egyrészt mert ötvenéves, másrészt pedig amikor meghallják, hogy cukorbeteg, égnek áll a hajuk, pedig ugyanúgy él, mint bárki más.

Vanja Dragojlović, a Szolidaritás Polgári Egyesület elnöke, a Sever alkalmazottai jogaiért harcoló csoport vezetője lapunknak elmondta, második alkalommal tiltakoztak Harmat Ljubica háza előtt, de még egy polgár esetében sikerült megakadályozni a lefoglalást.

– Ne értsenek félre, de azért vagyunk itt, mert ami itt zajlik az már állami, jogi erőszak. Törvényellenes döntések következtében a Sever egyes volt alkalmazottai, mintegy ötszázan elveszítették a vállalattal szembeni pert. Mindezt azért, mert a bíróság állítja, hogy a magánosítási folyamat 2005-ben befejeződött, miközben ez nem igaz, hiszen az 2010-ig tartott. Elévülésre hivatkoznak, ami egyszerűen nem igaz. Most jönnek lefoglalni, egy olyan emberhez, aki szociális segélyből él, cukorbeteg, elhunyt a férje, egyedül él. Mit visznek el egy szegény embertől? Arra próbáljuk felhívni az állam figyelmét, hogy minden határt átléptek, és hogy a szegényektől nincs már mit elvenni – mondta Dragojlović, majd hozzátette, hiába jelentették az illetékes felsőbb bíróságoknak, azok nem teszik a dolgukat. Az ügyet a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságra adják át.