2024. április 26., péntek

A három kisgyermekes családnak ki kell költöznie a lakásából?

A befektető és a kivitelező közötti tisztázatlan viszonyok miatt az újvidéki Šolar családnak a bírósági ítélet miatt május 20-án ki kell költöznie saját lakásából – közölte az RTS. A három kisgyermekes Šolar család pár nappal korábban kapta kézhez a bírósági döntést, amelynek értelmében kénytelenek lesznek kiköltözni a kölcsönre megvásárolt lakásból. A kivitelező és a befektető közötti pereskedés miatt kell kiköltözniük, ugyanis a birtokjoggal rendelkező kivitelezőnek nem engedték meg, hogy használja lakást.

Az újvidéki alapfokú bíróságon az RTS munkatársával közölték, hogy a Šolar család kilakoltatás a Felső bíróság döntése alapján hozták, s nem foglalkoztak a tulajdonjogi kérdésekkel. A Šolar család 2011 tavaszán vásárolta meg kölcsönre a lakást, s ősszel tudomást szereztek arról, hogy a befektető és a kivitelező pereskednek, mivel az előbbi felbontotta a szerződést, és másik céget bízott meg a munkával. A bíróságon azonban Šolaréknak is meg kellett jelenniük, mivel a kivitelező szerint a lakás az övé, ugyanis az építkezés alatt ő lakott benne.

„Birtokjogot kaptak ahhoz a lakáshoz, amelyben mi lakunk, ami azt jelenti, hogy be kell engedjem őket, hogy itt éljenek a kislányommal és a két csecsemőnkkel – mondta Andrej Šolar.

A kivitelező ügyvédje azt állítja, hogy Šolar felhasználja a gyerekeit, s hogy az ő ügyfele volt az, akit hat évvel ezelőtt kilakoltattak a lakásból. Az ügyvéd által elküldött e-mailben az áll, hogy Šolar barátja a befektetőnek, s hogy tudott a kivitelező és a befektető közti perről, s azért vásárolta meg a lakást, hogy a kivitelező ne tudja behajtani a követeléseit.

A jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó befektető nem tagadja, hogy vannak kiegyenlítetlen számlái a kivitelezővel, de szerinte botrányos az ítélet, amely szerint azért van birtokjoga a kivitelezőnek a lakásra, mert a munkálatok alatt ő abban a lakásban lakott.

Miloš Živković, a belgrádi jogi egyetem professzora szerint a lakás tulajdonosa, ebben az esetben Šolar, indíthat egy újabb tulajdonjogi pert, s így megőrizhetné a lakását.