2024. április 26., péntek

Esély a bánáti vállalkozóknak

Az újvidéki Mezőgazdasági Vásár keretében megtartott Magyar Szakmai Nap nevű konferencián részt vett a Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesületének a küldöttsége is. Mint ahogy Simon Ferenc elnöktől megtudtuk, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére és szervezésében megtartott (immár XVI.) találkozó célja a magyar–szerb–vajdasági üzleti kapcsolatok hatékonyságának a növelése volt, konkrétabban a két ország közötti kereskedelem növelése, új szereplők bevonásával, a folyamatos információgyűjtéssel és kapcsolatteremtéssel.

Simon Ferenc: Nem gyarapodunk, de nem is szóródunk (Fotó: Kecskés István)

Simon Ferenc: Nem gyarapodunk, de nem is szóródunk (Fotó: Kecskés István)

A régiók közötti együttműködésre nemcsak a mezőgazdaság, hanem az ipari ágazatok terén is nagy lehetőségek rejlenek.
– A cél a kis és a közepes vállalkozások közötti kapcsolatépítés. Mivel a két ország egymás közötti kereskedelmi kapcsolata elenyésző, ebben óriási lehetőségek rejlenek. Jelen pillanatban elsősorban a nyersanyagokkal való kereskedelemről van szó, de mind a két ország arra törekszik, hogy a késztermékek eladásán legyen a fő hangsúly. Magyarország számunkra abból a szempontból is jelentős, hogy uniós tagország, és rajta keresztül megnyílnak a kiviteli kiskapuk az unió többi országa felé – mondja Simon Ferenc.
Jelenleg 10-12 az EU-s szabványoknak megfelelő mezőgazdasági terméket lehet Vajdaságból exportálni (elsősorban Szlovéniába), és ennek a kínálatnak a bővítésén kell dolgozni, olyan termékekkel, amelyekben nem lesznek az EU-ban tiltott anyagok.
Nagybecskereken és környékén jelenleg több mint negyven magyar kisiparos és vállalkozó van. Nemrég egyesületet alapítottak, amelynek 24 tagja van. A tagság az utóbbi néhány hónapban nem bővült, de nem is szóródott. Ez a szám hamarosan emelkedhet, mivel az újvidéki szakmai konferencián két-három munkalehetőségi ajánlat is elhangzott: például egy kandallókat gyártó magyarországi cég szerbiai öntvénykészítő partnereket keres.
A hónap végén (május 30/31-én) a nagybecskerekiek részt vesznek a Magyar Vállalkozók Világtalálkozóján, Budapesten. Június közepén elmennek a szentesi kiállításra, július végén pedig Békéscsabára, ahol két-három nagybecskereki nagy céget is szeretnének bemutatni.