2024. április 26., péntek

Kritikus helyzetben a jégvédelem

Megszűnés előtt áll a szerbiai jégvédelem, egyrészt a kevés jégvédelmi rakéta miatt, másrészt a lövészekkel nem kötöttek szerződést, hangzott el tegnap a Szerbiai Képviselőház mezőgazdasági bizottságának ülésén, amelyet egy hónappal a jégvédelmi idény megkezdését követően tartottak meg.

– A szerbiai jégvédelmi rendszer jelenleg hétezer rakétával rendelkezik, amelyeket nem sikerült átadni a lövészeknek, ugyanis pénzhiány miatt nem sikerült szerződést kötni velük – jelentette ki Đorđe Babić, a belügyi tárca rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének helyettes vezetője.

Beszámolója szerint ezek közül a belügyminisztérium idén 2900 rakétát vásárolt, tavalyról 3100 maradt meg, míg további ezret az önkormányzatok saját költségvetésükből vásároltak meg. Mint megjegyezte, a szerb kormánynak most adta át a jégvédelem állapotáról szóló jelentést, amelyben 350 millió dinárt kér az államtól további 11 ezer jégvédelmi rakéta beszerzésére. Hozzátette: a jelentésben megállapította, hogy mielőbb szükség lenne meghozni az új jégvédelmi törvényt, pénzt kellene biztosítani a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) lövészeinek felbérlésére, engedélyezni kellene az új lövészek alkalmazását, valamint a jégvédelmet a rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegéből vissza kellene helyezni az RHZM hatáskörébe. Kiemelte, hogy a jégvédelmet 2011-ben vette át a belügyminisztérium, ám az egyezmény szerint csak a 13 radarállomás került a hatáskörükbe, a lövészek viszont az RHZM-nél maradtak.

– Azóta egyetlen évben sem állt rendelkezésünkre elegendő jégvédelmi rakéta és az önkormányzatok rákényszerültek arra, hogy saját költségvetésükből vásároljanak rakétát, holott a rendkívüli helyzetekkel megbízott részleg mindent megtett azért, hogy elegendő pénzt szerezzen a költségvetésből – mondta Babić.

A lövészek bérezéséről szólva megjegyezte, hogy a lövészek felbérlésére szánt 3300–3500 dinár is vita tárgyát képezte, ugyanis a lövészek 4 ezer dináros havi juttatása is kevésnek bizonyult, ami miatt az önkormányzatok gyakran a saját költségvetésükből pótolták ki ezeket a juttatásokat.

– A szerbiai jégvédelem a megszűnés előtt áll, hiszen nem sikerült rendezni a lövészek bérezését, nincs elég rakéta, a radarok elöregedtek, vagy éppenséggel működésképtelenek – hangsúlyozta Jugoslav Nikolić, az RHZM igazgatója.

Szavai szerint az alacsony juttatások miatt a lövészek minden bizonnyal visszautasítják az új szerződéseket, a radarálommások radarjai közül tíz 40 évnél idősebb, a három új generációs radar közül pedig kettő elromlott. Végezetül megjegyezte, hogy az 1600 jégvédelmi állomást rendszeresen feltörik és alkatrészeket lopnak el belőlük, valamint az állomások igen rossz állapotban vannak, pedig azok jelentik a lövészek legalapvetőbb felszerelését a jégvédelem során.