2024. április 26., péntek
MAGÁNOSÍTÁS A GYAKORLATBAN

Mi történik a Belgrádi Kikötő körül?

A vállalat részvényesei attól tartanak, hogy az állam nem szándékozza feltárni a vállalat körüli visszaéléseket

A Belgrád Kikötő egyike annak a 24 vállalatnak, amelynek magánosítási körülményei vizsgálat alatt vannak. Vojislav Obradović, a Belgrád Kikötő részvényeseit tömörítő egyesület elnöke a minap sajtótájékoztatót tartott, amelyen rámutatott arra, hogy a magánosítás előtt az állam a vállalat tökéjének 40, a részvényesek tőkéjének pedig a 60 százalékával rendelkezett.

– Amikor a részvények eladására került sor, az állam részvényenként 9 euróért eladta a saját részét. Ehhez egyes részvényesek is társultak, ám voltak, akik ezt nem tették meg, mert úgy érezték, jobb árat érdemelnének, hiszen a kikötő sosem gazdálkodott rosszul, soha nem voltak anyagi nehézségei. És bár az illetékes szervek becslése szerint is a részvények legalább 15 euróval többet értek, a kért árat soha nem adták meg. A bíróságnál kértünk jogorvoslatot, ám a magánosítás körüli gondok a mai napig nem oldódtak meg, és a magánosítás még mindig nem fejeződött be – magyarázta Obradović. Hozzátette: – A Belgrádi Kikötő eladása kapcsán történt visszaélések miatt a Gazdasági Bíróságon már két éve eljárás folyik azok ellen, akik részt vettek a magánosítás folyamatában, de még mindig nem született ítélet. A kikötő számláján 45 millió dinár volt a magánosítás előtt, azt követően, a 2005-ben kiadott jelentésbe azonban nem foglalták bele ennek a pénznek az útját, így mi azt állítjuk, hogy a pénz egy részét az adósságok kifizetésére fordították, egy részét pedig az új tulajdonos, illetve az eladást lefolytató munkacsoport tehette zsebbe – mondta Obradović.

Hangsúlyozta, hogy azokat, akik részt vettek a magánosítási folyamatban, a bíróságnak el kell ítélnie, hiszen megkárosították az államot. Tekintettel arra, hogy immár 10 éve húzódik az ügy, és a jelenlegi államvezetőség a kampányprogramjában a vállalat magánosítási folyamata részleteinek feltárását is célként tűzte ki – most pedig nem történik semmi ezzel kapcsolatban –, Obradović attól tart, hogy az állam vezetőségének nincs érdekében feltárni a törvénytelenül magánosított vállalatok körüli visszaéléseket, sem pedig megbüntetni az elkövetőket.