2024. április 26., péntek

Malajzia visszafordított partjaitól két, több mint 800 menekültet szállító hajót

A malajziai hatóságok visszafordítottak két, összesen több mint nyolcszáz mianmari rohingja és bangladesi menekültet szállító hajót. Néhány órával később a thaiföldi parti őrség is megtagadta a kikötést egy hasonló menekülthajótól - közölték helyi illetékesek csütörtökön.

A malajziai hatóságok két hajót fordítottak vissza, amelyek közül az egyik több mint ötszáz menekülttel az ország északi Penang tartományának partjai felé, a másik pedig legalább háromszáz migránssal a fedélzetén a Penangtól mintegy 110 kilométerre fekvő Langkawi-szigetek felé közeledett - mondta egy kormánytisztviselő.

Az első hajóra szerdán találtak rá. Feltöltötték üzemanyaggal, és a menekülteket ellátták élelemmel. Két nappal korábban három hajóra bukkantak rá a malajziai hatóságok, összesen több mint ezer rohingja menekülttel. Állítólag őket az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek.

A másik hajóra csütörtökre virradó éjszaka találtak rá a Langkawi-szigetek közelében, és a malajziai hatóságok azt is visszafordították.

Wan Junaidi Jaafar belügyminiszter-helyettes kijelentette: Malajzia nem engedheti meg, hogy bevándorlók árasszák el a partjait. Emberségesen bántak velük, de értésükre kellett adni, hogy nem látják őket szívesen - mondta, hozzátéve, hogy a délkelet-ázsiai országoknak rá kell szorítaniuk Mianmart a rohingjákkal kapcsolatos válság megoldására.

Ugyancsak csütörtökön a thaiföldi hatóságok is visszafordítottak egy, mintegy háromszáz menekültet szállító hajót az ország nyugati partjainál. A rendőrség szerint megtagadták a kikötést, azonban ivóvízzel és élelemmel látták el utasait. A hajóra 17 kilométerre Koh Lipe sziget partjaitól bukkantak rá.

Jeff Labovitz, az Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) thaiföldi irodájának vezetője kedden azt mondta: mintegy nyolcezer menekült hánykolódik Thaiföld, Malajzia és Indonézia partjai közelében a nyílt vízen, részben hajózásra alkalmatlan lélekvesztőkön, ellátás nélkül, miután az embercsempészek tengerre viszik, majd elhagyják ezeket a bárkákat.

Később az AP hírügynökség megjegyezte, hogy több mint ezerhatszáz menekültet biztonságba helyeztek, de mintegy hatezren maradtak szorult helyzetben a tengeren.

A malajziai parlament egyik képviselője, Charles Santiago hazája hatóságainak döntésére reagálva kijelentette: nem megoldás erre a regionális problémára az, ha kivontatják a menekülthajókat a nyílt tengerre, majd elintézik azzal az ügyet, hogy nem a mi problémánk.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslései szerint az elmúlt három évben a muzulmán rohingja kisebbség több mint 120 ezer tagja szállt hajóra, hogy elmeneküljön hazájából.

A Mianmart a folyamatos diszkrimináció és üldöztetés miatt elhagyó rohingjákhoz az utóbbi években csatlakoztak a szomszédos Banglades szegénység elől menekülő tömegei.