2024. május 8., szerda

Idén újabb tíz kilométernyi csatorna

Ada község területén 2015-ben közel 87 millió dinárt fordítanak a szennyvízelvezető hálózat fejlesztésére
Bilicki Zoltán a sajtótájékoztatón

Bilicki Zoltán a sajtótájékoztatón

Ada község területén az elmúlt három évben csaknem 405 millió dinárt fektettek be a szennyvízelvezető rendszer fejlesztésébe, ami magában foglalta a szennyvíztisztító és a szennyvízelvezető hálózat vezetékeinek kiépítését, a háztartásoknak a hálózatra való rácsatlakoztatását, valamint egyéb munkálatokat, amelyeknek köszönhetően Ada és Mohol az elmúlt három évben közel 15 kilométernyi hosszúságú szennyvízhálózattal gazdagodott – hangsúlyozta hét elei sajtótájékoztatóján Bilicki Zoltán,

Ada község polgármestere. Az idén további 87 millió dinárt terveznek a szennyvízelvezető hálózat kiépítésére fordítani, ami újabb 9-10 kilométernyi hálózatot jelent majd a község két települése számára.

– Az elmúlt három évben befektetett 405 millió dinárból 150 milliót költöttünk a szennyvíztisztító kiépítésére, 106 milliót a fővezetékek kiépítésére, illetve 90 milliót a másodlagos, azaz az utcai vezetékek kiépítésére. A 405 millió dinárból az önkormányzat 90 milliót saját eszközeiből, 315 millió dinárt pedig a különféle pályázatokon elnyert eszközökből fordított a projektum megvalósítására. A munkálatoknak köszönhetően Adán és Moholon ma már több mint 1500 felhasználója van a szennyvíztisztító és a szennyvízelvezető hálózat által nyújtott szolgáltatásoknak. Az elmúlt három évben sikerült a tömbházakat is rákapcsolnunk a hálózatra, illetve a már korábban kiépített részeken is történtek javítások, amit azért tartok nagyon fontosnak hangsúlyozni, mert úgy gondolom, hogy a munkánknak nemcsak az új infrastrukturális beruházásokra kell irányulnia, hanem az elődeinktől örökölt objektumok fenntartására és karbantartására is – hangsúlyozta Bilicki Zoltán. Kiemelte, hogy a fővezetékeket is beleértve az elmúlt három évben mintegy 15 kilométernyi hosszúságú szennyvízhálózat épült ki Adán és Moholon.

– A munkálatok Adán egyebek mellett a Dositej Obradović és a Ɖuro Daničić utcát, a Lenin utcát, a Vuk Karadžić utcát és a teljes tobáni részt érintették, kiépült a hálózat a Szabó Szepesi László és a Dušan Sedmakov, valamint a Nenad Dudvarski és a Hajduk Veljko utcákban, és ezen a részen átemelő állomás is létesült. A központi részen a Branko Radičević, a Svetozar Marković, a Nikoka Tesla, a Ɖuro Jakšić, az Isztria utcákban, Moholon pedig a Svetozar Miletić és az Ivo Lola Ribar utcákban is kiépült a hálózat, amelyre több közintézmény, köztük az általános iskola és a bölcsőde épületét is sikerült rácsatlakoztatnunk. A fővezeték esetében minden átemelő állomásra megfelelő teljesítményű pumpa került, valamint az Adicán is a napokban fejeződik be a pumpaállomás teljes körű kivitelezése. Ezenkívül munkálatokat végeztünk a Pergel Flórián utcában is. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt három évben elvégzett munkálatoknak köszönhetően ma már 260 háztartással több tudja használni a szennyvízelvezető hálózatot, mint korábban, és 103 lakásnak is megoldottuk a problémáját – magyarázta Bilicki Zoltán. Hozzátette, hogy a szennyvízhálózat kiépítése során kiváló együttműködést folytatnak a helyi közösségekkel, amelyek közül a második helyi közösség fordítja a legtöbb pénzt a csatornahálózat kiépítésére, illetve a legnagyobb együttműködési szándékot mutatja a projektum befejezése érdekében.

– Mindezen beruházások a helyi közösségek segítsége nélkül nem jöhettek volna létre, és a jövőben sem valósulhatnának meg, ugyanis az idei évre is igen komoly terveink vannak, amelyek értelmében további 87 millió dinárt fordítunk majd a szennyvízelvezető hálózat fejlesztésére, ami újabb 9-10 kilométernyi hálózat kiépítését jelenti majd Adán és Moholon. Ebből 15 milliót a község saját eszközeiből fog finanszírozni, 72 milliót pedig pályázati forrásokból, elsősorban a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatása révén. A célunk az, hogy a következő években Ada és Mohol területét is százszázalékosan lefedjük a szennyvízelvezető hálózattal annak érdekében, hogy csökkentsük a talajvíz szintjét, és biztos vagyok benne, hogy ez a projektum hosszabb távon nemcsak a talajvíz szintjének alakulására, hanem a polgárok egészségére is kihatással lesz – fogalmazott sajtótájékoztatóján Ada község polgármestere.