2024. április 26., péntek

Közelharc az elsősökért

Azt mondják, hogy az emberek a legkönnyebben a pénz miatt vesznek össze. Bánátban már az elsősök miatt is hajba kapnak. Lényegében persze ez is a pénzre vezethető vissza: mert ha valamelyik iskolában őszre nem lesz elég elsős, akkor munkahely (és fizetés) nélkül marad valamelyik tanító.
Nagybecskereken a múlt század kilencvenes éveinek a kezdetén véghezvitt „ésszerűsítés” után került veszélybe a magyar tannyelvű oktatás. Csak a Sonja Marinković Általános Iskolában maradtak magyar osztályok. Ezzel csak felgyorsult a beolvadás, mert sok szülő a közelebbi, szerb iskolába íratta gyerekét.
Ezen enyhített a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület által beindított diákbusz, amely a város minden részéről az egyetlen magyar tannyelvű iskolába utaztatta az alsósokat. De az óvodásokat is, akik részére úgyszintén egyetlen csoport maradt. Jórészt ennek köszönhetően, ha kis létszámmal is, de minden évben sikerült beindítani a magyar első osztályt, vagyis megmaradt az alapszintű magyar oktatás a legnagyobb bánáti városban.

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola központi épülete (Fotó: Kecskés István)

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola központi épülete (Fotó: Kecskés István)

Az volt a szabály, hogy elsősorban azokat a kisdiákokat és óvodásokat utaztatták, akik lakhelye három kilométerrel távolabb van a magyar tannyelvű iskolától. De az utóbbi években időnként volt néhány kivétel a muzslyai diákokkal, akik a nagybecskereki iskolába iratkoztak, annak ellenére is, hogy közelebb volt hozzájuk a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola.
Ez a szám, a szülők növekvő igényei miatt egyre növekedett. Így aztán, miközben a felgyorsult elvándorlás miatt mindenütt egyre kevesebb magyar tanuló van, Nagybecskereken stabilizálódott a magyar elsősök száma. Sőt, ha minden igaz, akkor az idén az átlagosnál is nagyobb létszámú magyar osztály nyílik majd őszre.
Persze Muzslyán már kevésbé örülnek annak, hogy a Béga-menti városban több magyar elsősre számítanak. Mert amennyivel a városban többen lesznek, annyival kevesebb magyar elsős lesz náluk. Az utóbbi években Muzslyán átlagban 40-50 magyar elsőst írattak be a három magyar osztályba. Ebből kettő a központi iskolaépületben egy pedig az úgynevezett „kinti” iskolában volt. Az idén viszont csak 35 magyar elsősre számítottak, ami az eddigi legkisebb szám. De még ennyi sem lesz! A dolgok jelenlegi állása szerint 12 diákkal kevesebb, vagyis mindössze 23 magyar elsősük lesz őszre. Időközben ugyanis több muzslyai szülő úgy döntött, hogy a városi iskolába íratja gyerekét. Ehhez nyilván hozzájárult a diákbusz által felkínált komfort is: a diákbusz ugyanis a ház előtt felveszi a gyereket, elviszi az iskolába, majd pedig a tanítás után onnan haza is szállítja. A szülőnek csak az a feladata, hogy kikísérje az utcára a gyerekét, és hazavárja. Esetenként még a különböző foglalkozásokra is elviszi őket a diákbusz.
Muzslyán így a jelek szerint a három magyar osztály helyett egyetlen nyílik meg őszre. Tehát nem egy, hanem két tanítónő marad(hat) munka nélkül. Emiatt már azt latolgatják a muzslyaiak, hogy ők is diákbuszt indítanak be, és azzal próbálják Muzslyán tartani az elsősöket. Mert, hogy előre kell gondolni, mivel egyes helybéli szülők már az óvodáskorú gyerekeiket is Nagybecskerekre utaztatják. Ha pedig ez így folytatódik, akkor kiürül az eddig legnépesebb közép-bánáti magyar iskola is.