2024. április 26., péntek

Falunap Kispiacon

Kettős évforduló jegyében ünnepeltek Kispiacon a pénteken megtartott falunap keretében. Délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a templom felszentelésének hetvenedik évfordulója alkalmából, napközben gyermekprogramokkal várták a legkisebbeket, este hat órától pedig művelődési műsorral készültek, amelyen a helyi közösség megalakulásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékeztek. Az ünnepség végén a két falunap között születetteket köszöntötték.

Nagy volt az érdeklődés a műsor iránt, a kultúrotthon széksorai megteltek nézőkkel, de akadtak olyanok is, akik ülőhely híján állva kísérték végig a műsort. Az ünnepséget a Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke, Sárkány Dóra nyitotta meg, őt követően pedig a helyi közösség taanácsának nevében Szarapka Ede köszöntötte az egybegyűlteket.

– A minap, amikor erre a műsorra készültünk, egy idézetre bukkantam: Ne azt keressétek, ami szétválaszt benneteket, hanem találjátok meg azt, ami összeköt! Azt hiszem, ezek azok a pillanatok, amikor ráébredünk arra, hogy rengeteg olyan dolog van, ami összeköt bennünket. Összeköt bennünket a vallásunk, a népünk, a szeretetünk. A szeretetünk az ünnep iránt, a szeretetünk a gyermekeink iránt, a falunk, a szülőföldünk iránt, és azt hiszem, ennél felemelőbb érzés nincsen – mondta ünnepi beszédében Szarapka, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az ünnep szervezéséből kivették részüket.

Az ünnepi műsor elsősorban a gyerekek előadásaiból állt, többek között fellépett az Ágacska leánykórus, a faluban működő három diákszínjátszó csoport egyike Kőleves c. előadásával, a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola kispiaci diákjai, ezenkívül szerepeltek a helybeli mazsorettek, a néptáncosok és a Rozmaring asszonykórus is. A 2013-as falunap óta Kispiacon harminc gyermek született, az ünnepség keretében őket és szüleiket ajándékkal és egy szál virággal köszöntötték.