2024. április 26., péntek

Szicília "magára maradt" a menekültválság kezelésében

A nap mint nap bevándorlók százait fogadó Szicília polgármesterei úgy érzik, magukra maradtak a menekültválság kezelésében, de mint mondják, a nehézségek ellenére sem fordítanak hátat az Afrikából érkező rászorulóknak.

A Líbia fővárosától, Tripolitól alig 500 kilométerre lévő szigetre hárul a legtöbb feladat az Olaszországba özönlő menekültek fogadása, orvosi ellátása és azonosítása terén, ráadásul tartós elszállásolásukat tekintve is messze felülmúlja a többi olasz régió teljesítményét.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint idén áprilisig 69 463 bevándorló érkezett Olaszországba, akik közül 15 381-en maradtak a Földközi-tenger legnagyobb szigetén. A sorban Szicília után jócskán lemaradva Calabria következik, ahol 4 862 migránsnak nyújtottak menedéket.

A közel 26 ezer négyzetkilométer területű, 5 millió lakosú sziget városi vezetői ma már viszont úgy érzik, hogy a régió "megrogyott" a bevándorlók súlya alatt, mivel a 107 hivatalos befogadóközpontba nem férnek be többen. A szicíliai polgármesterek épp ezért az olasz kormány, illetve mindenekelőtt Európa segítségét kérik, sokszor hiába. A legtöbb pofont eddig az olasz "csizmától" kapták: Valle D'Aosta, Veneto és Lombardia régiók ugyanis közölték, hogy nem fogadnak menekülteket. Valle D'Aosta a héten például 79 bevándorló menedékkérelmét utasította el.

"A fogadóközpont, amivel rendelkezünk csak 180 embernek tud menedéket nyújtani, de olykor az 500-600 főt is meghaladja a létszám, mint például a minap, amikor hajnali 2-kor 850-en, két nappal később pedig még 250-en érkeztek. Még levegőt venni sincs időnk, folyton a kikötőben vagyunk, hogy fogadjuk ezeket az embereket, akiknek segítségre van szükségük" - magyarázta az EFE spanyol hírügynökségnek Luigi Ammatuna, a mintegy 20 ezer lakosú dél-szicíliai város, Pozzallo polgármestere.

"Pozzallo egyedül érzi magát, az államot és Európát pedig távolinak, és továbbra is jajveszékelek, hogy tudassam, szeretnénk befogadni ezeket az embereket, akik a háború és az éhség elől menekülnek el, és nem hátrálunk meg, de mindezt a lehető legjobban és a megfelelő eszközökkel szeretnénk csinálni" - tette hozzá Ammatuna. A városi elöljáró sajnálja, hogy a menekültügyi helyzet ma rosszabb, mint egy éve volt.

"Könyörgök Európának, hogy álljon rendelkezésre, de közben azt is gondolom, hogy nem érkezhet minden bevándorló Pozzallóba, Augustába vagy Cataniába; Olaszország többi kikötőjének is rendelkezésre kell állnia" - folytatta. Mint mondta, az utóbbi négy hónapban egyedül Pozzallóban 3500 migráns ért partot.

"Nem tudjuk, mit tegyünk. A polgárvédelem részéről mindössze 25 önkéntesünk van, akiknek emellett megvan a maguk munkája és családja, és nem tudnak a nap 24 órájában helytállni" - fakadt ki Ammatuna, aki a katonák segítségét kérte a menekültek kezeléséhez.

A nehézségek ellenére azonban eddig még egyetlen szicíliai polgármester sem fordította vissza az Afrikából érkező, menekültekkel zsúfolt hajókat.

"Aki azt mondja nekünk, hogy küldjük őket haza, azokat hívom, hogy jöjjenek el a kikötőbe, és nézzenek a hajóról leszálló, a karjaikban néhány hónapos csecsemőt tartó anyák szemébe, nézzék meg ezeket a napégette és csuromvizes testeket. Kinek van bátorsága azt mondani, hogy itt nem szállhatnak ki és menjenek vissza a túloldalra?" - tette fel a kérdést a pozzallói polgármester. Megjegyezte: vannak a túloldalon olyan szülők, akik fogják a 10 éves gyereküket és berakják egy hajóba, hogy keljen át a Szicíliai-csatornán, miközben fennáll annak a veszélye, hogy a gyerek meghalhat, ráadásul a szülő a legjobb esetben sem láthatja viszont gyermekét.

Enzo Bianco, a mintegy 290 ezer lakosú Catania polgármestere egyik legutóbbi interjújában, amelyet a Skytg24 nevű csatornának adott, azt mondta: "nagyon egyedül érezzük magunkat. Ez egy hihetetlen helyzet. Európának nem fontos az a több tízezer ember, akiknek az érkezése a közeli napokban várható". Bianco felhívta a figyelmet arra, hogy "nem egy vészhelyzetről" van szó, mint amilyen egy tűzeset vagy egy földrengés.

"Tudjuk, mi fog történni, tisztában vagyunk vele, hogy százezrek várnak Líbiában arra, hogy elérjék az olasz partokat, és Európa mindeddig hátat fordított nekünk, ez pedig elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a cataniai városvezető.