2024. április 26., péntek

Eltűnt a szaúdi vezetésű koalíció egy marokkói F-16-os harci gépe

Eltűnt a jemeni lázadók ellen hadjáratot folytató, szaúdi vezetésű arab koalíció egy marokkói F-16-os vasárnap, a harci gépet feltehetően húszi lázadók lőtték le.

Marokkó az Egyesült Arab Emírségekben állomásoztat F-16-osokat a légi hadjáratban való részvétel céljából. Az egyik ilyen gép, amely kötelékben repült, vasárnap este eltűnt. A kötelék többi pilótája nem látta, hogy az eltűnt F-16-os pilótája katapultált-e.

A húszik ellenőrzése alatt lévő al-Masszíra tévécsatorna hétfőn arról adott hírt, hogy törzsi légvédelmi egységek lelőttek egy harci gépet az észak-jemeni Szaada tartományban fekvő Vádi Nusur területén. Az al-Masszíra által sugárzott felvételeken látható, ahogy törzsi harcosok gyülekeznek a roncsok körül, és a gép szárnyának egyik végén kivehető a marokkói zászló.

Ez már a második marokkói F-16-os gép, amely a március 26. óta tartó, Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség által kezdett légi hadműveletben zuhant le. A hadművelet első napjaiban Jemen déli partjaitól nem messze az Arab-tengerbe zuhant egy másik harci repülő. A pilóta túlélte a balesetet, és a közelben állomásozó egyik hadihajó kimentette. A gép lezuhanását technikai problémák okozták.

A jemeni húszi lázadókkal szövetséges fegyveres erő elfogadta vasárnap Szaúd-Arábia javaslatát egy ötnapos humanitárius célú tűzszünet kihirdetéséről. Saraf Lukman ezredes, a húszi lázadókkal szövetséges, az Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű fegyveres erő szóvivője közölte, hogy elfogadják a tűzszüneti javaslatot, de nem fogják válasz nélkül hagyni, ha az al-Kaida vagy a mellette állók megsértik a fegyvernyugvást.

Előzőleg a húszi lázadók közleményt adtak ki arról, hogy kedvezően fognak fogadni minden erőfeszítést, amely véget vet a jemeni nép szenvedésének. Ez a közlemény arra utal, hogy ők is elfogadják a szaúdi tűzszüneti javaslatot.

Az ideiglenes tűzszünetet a katonai fellépést logisztikailag támogató Washington szorgalmazta, hogy a segélyszállítmányokat el lehessen juttatni a rászorulókhoz.

A szaúdi javaslat szerint a tűszünet kedden, helyi idő szerint este 11 órakor lépne életbe, és öt napig tartana.
Az ENSZ becslései szerint a jemeni konfliktus március 19. óta több mint 1400 ember - köztük számos civil - halálát okozta.