2024. április 26., péntek

Közös orosz-kínai hadgyakorlat kezdődik a Földközi-tengeren

A Földközi-tengeren hétfőn közös orosz-kínai hadgyakorlat kezdődik, amely nem irányul harmadik ország ellen - közölte Anatolij Antonov védelmiminiszter-helyettes Moszkvában, az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és a kínai Központi Katonai Tanács alelnöke, Fan Csang-lung moszkvai tárgyalásairól beszámolva.

Az orosz miniszterhelyettes közlése szerint a földközi-tengeri hadgyakorlat nincs összefüggésben a régióban uralkodó politikai helyzettel sem. A feladat a hajózási biztonság garantálását szolgáló közös fellépés kidolgozása a világ óceánjain, célja pedig a két ország gyakorlati együttműködésének elmélyítése a tengeri biztonságot fenyegető veszélyek elhárításában.

A Tengeri együttműködés-2015 fedőnevű, 10 napos gyakorlaton a két ország haditengerészetének mintegy 10 különböző osztályú hajója vesz részt. A hadgyakorlatot hétfőn Novorosszijszkban nyitották meg ünnepélyesen.

A fekete-tengeri kikötővárosban múlt szombaton a kínai haditengerészet őrhajói is részt vettek a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényeken.

Antonov elmondta, hogy augusztusban újabb közös orosz-kínai haditengerészeti gyakorlatot terveznek a Japán-tengeren. Ennek során a béketeremtő műveletekben való együttes részvételt, valamint a terrorellenes és tengeri kalózokkal szembeni közös fellépést fogják kidolgozni.

- Kínai kollégáink hangsúlyozták, hogy a közös kihívásokkal és veszélyekkel kapcsolatos álláspontjaink egybeesnek. Leszögezték, hogy át kell alakítani a jelenlegi világrendet, el kell távolodni a kettős mérce elvének alkalmazásától, és meg kell erősíteni az egyenlőségen és kölcsönösön előnyökön alapuló kapcsolatokat - tájékoztatott Sojgu és kínai partnere tárgyalásáról az orosz védelmiminiszter-helyettes.

Pekingben április 30-án jelentették be, hogy Kína és Oroszország első ízben tart a Földközi-tengeren közös haditengerészeti gyakorlatot májusban.

Kína az orosz fegyverek egyik legnagyobb felvásárlója. A két állam hadserege csak a múlt évtizedben kezdett el közösen gyakorlatozni.

Antonov tájékoztatása szerint Sojgu és Fan Csang-lung moszkvai tárgyalásukon hasznosnak minősítették a tavalyi orosz-kínai tengeri hadgyakorlatot csakúgy, mint a Sanghaji Együttműködés Szervezete Békemisszió-2014 elnevezésű hadgyakorlatát.

Megfigyelők szerint Peking Moszkva felé fordulását, illetve tengeri aktivitását az Egyesült Államok és az amerikai szövetségesek által közvetlen szomszédságában végrehajtott rendszeres közös hadgyakorlatok is ösztönzik, túl azon, hogy Kína és Oroszország a regionális biztonság kérdésében javarészt azonos álláspontot képvisel.