2024. április 26., péntek

Németországban buzdította szavazásra honfitársait a török államfő

A németországi Karlsruhe városában tartott nagygyűlésen vett részt Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap, ahol eredeti hazájuk értékeinek és nyelvének ápolására, valamint arra szólította fel az összegyűlt 13 ezer embert, hogy szavazzanak a közelgő törökországi parlamenti választásokon.

Erdogant az ellenzék élesen bírálta, amiért kampánycélú tömegrendezvényeken vesz részt Törökországban és külföldön, miközben az alkotmány szerint az államfőnek nem szabadna elköteleződnie egyik párt mellett sem.

Az államfő a vasárnapi rendezvényen konkrétan nem buzdított az általa alapított, 2003 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjára (AKP) való szavazásra, sőt meg is jegyezte, hogy igaza van azoknak, akik szerint pártsemlegesnek kell maradnia, és kijelentette, hogy mindegyik párttól egyenlő távolságra áll. Ugyanakkor beszédében az elnöki rendszer bevezetésének szükségességét hangoztatta, ami az AKP egyik legfőbb választási ígérete.

- Kötelességünk olyan kormányzati rendszert hagynunk a következő generációkra, amely kitartó és erős. Ezért mondjuk azt, hogy új alkotmányra és végrehajtó elnöki hatalomra van szükség - mondta Erdogan.

Erdogant a múlt héten a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) bepanaszolta a választási bizottságnál kampányszereplése miatt, és az Európai Tanács Törökországba látogató delegációja is súlyos aggodalmakról számolt be.

Az államfő - aki tavaly augusztusi megválasztása előtt több mint tíz évig a miniszterelnöki tisztséget töltötte be - az AKP-hoz közel álló németországi Európai Török Demokraták Uniója (UETD) nagygyűlésén szólalt fel vasárnap Karlsruhéban, ahol azt hangsúlyozta, hogy a németországi törökök számára nem vendégmunkások, hanem külföldi erősségeink.

Erdogan a június 7-i választásokkal kapcsolatban azt mondta, az új Törökország építése Németországban kezdődik. _ A világon senki sem eresztheti el a füle mellett, ha ti szavaztok. Még azok sem hagyhatnak titeket figyelmen kívül az Európai Unióban, akik egy perces néma csönddel emlékeztek az örményekre - mondta a török államfő azokra a diplomáciai viszályokra utalva, amelyeket az okozott, hogy egyes európai államok népirtásnak nevezték az egykori Oszmán Birodalom idején az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságokat.

A gyűlésen a rendőrség szerint mintegy 13 ezren vettek részt, míg a török elnök ellen 3 ezren tüntettek Karlsruhéban. Összetűzések is kialakultak a két csoport között, Erdogan szimpatizánsai összeverték a Kurd Munkáspárt (PKK) híveinek egy csoportját. Az ökölharcban többen megsebesültek - közölték a hatóságok.

A parlamenti választásokon 2,8 millió külföldön élő török jogosult a voksolásra, közülük 1,4 millióan németországi lakosok.