2024. április 24., szerda

A Duna Stratégia finanszírozásáról

A Duna régió 14 országából 250 résztvevő tanácskozott Zágrábban a privát és közszféra összekapcsolódásáról a pénzügyi szektorral a Duna Stratégia projektjei megvalósításának érdekében. A Dunához kapcsolódó pénzügyi párbeszédben Zombor Város négytagú küldöttsége is részt vett. Vladislav Živanović polgármester-helyettes észrevételezte, hogy Szerbiát egyedül Zombor képviselte az összejövetelen.

A Pannon-Duna Mikrorégió a Duna közelségére építi terveit (Fotó: Fekete J. József)

A Pannon-Duna Mikrorégió a Duna közelségére építi terveit (Fotó: Fekete J. József)

– Nem első eset, hogy az ilyen jellegű konferenciákon nem jelennek meg a szerbiai városok, ami nem tesz jót az országnak. Tekintettel, hogy Szerbia az Európai Unióba igyekszik, számos lehetőség, számos pénzalap nyílik meg előttünk, ezért más városok küldöttségeinek is részt kellene venniük az ilyen nemzetközi tanácskozásokon – hangsúlyozta Živanović.

A polgármester-helyettes bejelentette, hogy fölmérik, milyen területek iránt érdeklődnek a külföldi beruházók a város területén.

– Minden tekintetben együttműködünk a Pannon–Duna Mikrorégió városaival, hogy partnereinkkel együtt sikerrel szerepeljünk azokban a projektekben, amelyek városunk számára jelentőséggel bírnak. Ezek a jövőnket megalapozó beruházások lesznek, hiszen a városi költségvetés kicsi, jelentősebb fejlődést nem szavatol. Ezért számos infrastrukturális, mezőgazdasági, idegenforgalmi, művelődési és oktatási projektben veszünk részt, amelyeket az IPA és más európai alapok finanszíroznak – emelte ki újságírók előtt a polgármester-helyettes.

A zombori küldöttség Zágrábban több ízben is tárgyalt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselőivel, hallottuk Pribilla Attila segédpolgármestertől.

– Ezeken a találkozókon a januárban megalakult mikrorégió projektjei finanszírozásáról tárgyaltunk. Kilátásban van a francia CESI szervezettel való együttműködés, amelynek igazgatójával napokon belül beszélünk, ugyanis ígéretet tett, hogy segít az IPA alapok tekintetében. Május végén Eszéken találkoznak a Pannon-Duna Mikrorégió képviselői, ott a turizmus lesz a téma. Hosszú távon tervezünk, a polgárok türelmére számítunk, de két, öt, vagy hét év múlva közösen élvezhetjük a mostani igyekezetünk eredményét – mondta Pribilla.

Marijana Dugandžić, a Városfejlesztési Ügynökség munkatársa kiemelte, hogy a konferenciát követő személyes találkozók során a külföldieknek bemutatták Zombort, és számos értékes kapcsolatra tettek szert.

Mihael Plac, a városi közigazgatás gazdasági ügyosztályának munkatársa a mikrorégiót képező városok, Apatin, Zombor, Baja, Mohács, Pélmonostor és Eszék kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta a nagy összegű projektek megvalósításában, amelyek a közúti és vízi infrastruktúra megújítását, és a bezdáni hajózsilip revitalizálását célozzák meg. Egyben bejelentette, hogy a három ország hat városa egységes rendezvénynaptárt készít az idegenforgalom fellendítésének érdekében.