2024. április 26., péntek

Dalok versenye

Nyolc fellépő száll versenybe idén az Ifjúsági Dalfesztiválon, a revüprogram vendégzenekarai a Repetitor és a Partibrejkers lesznek

Némi változtatással ugyan, de idén is sor kerül az Ifjúsági Dalfesztiválra, azaz Omladinára, amelynek keretében fiatal dalszerzők szállnak versenybe. A rendezvény fő részére május 30-án kerül sor a városi Kisstadionban (korcsolyapálya) 20 órai kezdettel, a verseny után pedig a Repetitor és a Partibrejkers együttesek zenélnek. A belépés 21 óráig ingyenes, viszont 300 dinárt kell fizetnie annak, aki később érkezik. A fesztiválhoz kapcsolódó kísérőrendezvények egész május folyamán zajlanak, kezdve 9-étől, amikor a Mladost klubban 22 órától a Pionir 10 és a Straight Mickey and the Boyz lép fel. Erre az eseményre a belépő 250 dinár.

Az idei fesztivált Szabadka város Ifjúsági Irodája szervezi. A műsort a szervezőcsapat képviselői Vjekoslav Ostrogonac, Dejana Baltes, Mészáros Armand, Damir Tahiri és Dario Kostić mutatták be. Az előző években a fesztiválra a hidegebb hónapokban került sor, a szervezők azonban úgy gondolták, hogy visszahelyezik arra az időpontra, amikor még az  újraélesztése előtt zajlott. A potenciális résztvevőknek így ugyan kevesebb idejük jut jelentkezni, de mint hallottuk, így is harmincan mutattak érdeklődést, a pályázat pedig még 10-éig nyitott. A jelentkezők közül a szervezők választják ki azt a nyolc versenyzőt, akik megmérettethetik magukat, míg a versenyen zsűri dönti el ki lesz a győztes. A zsűrit Leonid Pilipović, Davor Bašić Palković, Jasna Jovičević, Damir Tahiri és Denis Nikičić alkotják, ők a szerzeményeket a verseny idején hallják meg először. Az első helyezett egyebek között albumot vehet fel a Studio 11-ben, felléphet a főtéren a város napján, több régióbeli ország fesztiválján vehet részt, az együttes logójával ellátott pólókat nyomtathat, de díjakat kapnak a második és a harmadik helyezett fellépők is.

A 9-i koncert után a kísérőrendezvények 16-án folytatódnak, ekkor 18 órától a városi stadion mögötti régi síneknél a Nebo je crveno együttes zenél, 22-én 22 órától a Pogon klubban pedig az Ana Never, a Nafta, a D ZOO és az All the Arms We Need lép fel. A belépő 300 dinár. Folytatásként a Clash Clubban 24-én 22 órától az Omladinac11 és az ausztriai Mile Me Deaf lépnek fel, a belépő ezúttal is 300 dinár lesz. A Lifka Sándor Art Moziban 27-én 21 órától a kísérleti zenéé a főszerep, fellép a Mršavi Pas és a szlovéniai Trojnik (a belépő 150 dinár), míg 29-én 18 órától a Szabadkai Városi Könyvtárban amerikai folk-rock est lesz, zenél Goran Grubišić – Wooden Ambulance Solo, a Maple and Mahogany Amerikából, valamint bemutatkozik az UrLiK csoport is. Végül a kísérőrendezvények egy ún. afterpartyval záródnak június 2-án 21 órától a Raktár klubban, ahol fellép a romániai Nava Spatiala, az orosz Polly, és kiállításra is sor kerül. A belépő ez esetben is 150 dinár.

Az Ifjúsági Iroda koordinátora, Dejana Baltes a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy kutatásokat végeztek arról, hogy a fiatalok nem mutatnak kellő érdeklődést a művelődési tartalmak iránt, mivel nincsenek eléggé bekapcsolva a történésekbe, és a médiában sem kapnak elég helyet. Ez a rendezvény ezen is igyekszik változtatni, akárcsak az Ifjúsági Iroda volontőrtoborzó programja.