2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Belgrádban ezúttal sem volt mérkőzés

A versenybizottság döntése értelmében a Stenes 4:0-ra nyert a Crvena zvezda ellen

A négy elődöntős mérkőzésből hármat rendeztek meg a szerbiai férfi- és női Szuperligában: rövid időn belül másodszor maradt el a fővárosban asztalitenisz-mérkőzés. Pár héttel ezelőtt az alapszakasz 17. fordulójában a Crvena zvezda és a címvédő Banat nem tudott megegyezni abban, hogy az új műanyag vagy a régi celluloidlabdákkal játsszák a találkozót.

A versenybíróság nagyon gyorsan, már másnap közzétette a döntését, mely szerint a belgrádi csapat 4:0-ra megnyerte a találkozót, a nagybecskereki együttest pedig pontlevonással és pénzbüntetéssel sújtotta. Függetlenül attól, hogy a Banat megóvta a mérkőzést, amelynek az eredménye az alapszakasz végeredményét is befolyásolta volna, kedden elkezdődött a rájátszás. A címvédő Banat magabiztosan, 4:1-re legyőzte a Versecet, s 1:0-ra vezet a párharcban. A Stenes Belgrádban kellett volna, hogy asztalhoz álljon, s a másik nagybecskereki csapat el is utazott a találkozóra, amelyen azt szerették volna, ha a régi labdákkal játsszák a mérkőzéseket. Mivel ebbe a belgrádiak nem mentek bele, a vendégek lemérték a termet, és közölték, a méretek nem felelnek meg a szabálykönyvben előírtaknak, így nem lesz mérkőzés. A versenybíróság tegnap ülésezett, s végül úgy döntött, hogy a belgrádi találkozót a Stenes 4:0-ra megnyerte, mivel a terem mérete valóban nem felelt meg az előírásoknak. Ha a mai második találkozón a C. zvezda egyenlít, akkor a harmadik mérkőzést a belgrádiaknak másik teremben kell játszaniuk. Már csak az a kérdés, hogy akkor is ragaszkodnak-e a műanyag labdákhoz, kockáztatva, hogy a Stenes nem játszik, és később, a bíróságon kiharcolja igazát…

A nőknél a címvédő Novi Sad hazai vereséggel kezdte meg a rájátszást: az újvidéki együttest az uzdini Unirea győzte le 4:1-re. A sikerből a szerbiai asztalitenisz legígéretesebb tehetségei oroszlánrészt vállaltak, hiszen Izabela Lupulescu és Surján Szabina is két-két győzelemmel járult hozzá a sikerhez. Ahhoz, hogy a Novi Sad döntőbe jusson, óriási bravúrra lenne szüksége, ugyanis ma este Uzdinban kellene nyernie. A másik elődöntőben a Radnički 4:0-ra győzött a székvárosi Panonija ellen, az eredmény azonban csak ránézésre tűnik simának. A találkozó sokkal szorosabb volt, hiszen az első és a második mérkőzésen Recskó Emma és Aleksandra Radonjić is öt játszmában nyert Makszuti Anetta, illetve Tóth Éva ellen.

Szuperliga, rájátszás, elődöntők, első mérkőzések, férfiak: Banat–Versec 4:1 (Nagy Némedi–V. Borčić 3:0, Majstorović–Pető Z. 0:3, Gordić–L. Lupulescu 3:1, Nagy Némedi–Pető Z. 3:1, Gordić–V. Borčić 3:1), Crvena zvezda–Stenes 0:4 – k. n.

Nők: Radnički–Panonija 4:0 (Recskó–Makszuti 3:2, Radonjić–Tóth É. 3:2, Barna–Gyurcsik 3:0, Recskó–Tóth É. 3:1), Novi Sad–Unirea 1:4 (Truzsinszki–I. Lupulescu 1:3, Ratić–Surján 0:3, Fenyvesi–A. Lupulescu 3:2, Truzsinszki–Surján 1:3, Fenyvesi–I. Lupulescu 1:3).