2024. április 23., kedd

Kinek jó, kinek rossz döntés

Jó döntés, hogy Szerbia részt vesz május 9-én a moszkvai díszfelvonuláson, hiszen a fasizmus feletti győzelem megünnepléséről van szó, értékelte sokadszorra Ivica Dačić külügyminiszter, mondván: Szerbia nagyban hozzájárult a fasizmus feletti győzelemhez.

– A fasizmus feletti győzelem hetvenedik évfordulóját mindenhol a világban meg kellene ünnepelni. Áldozatai arra kötelezik Szerbiát, hogy részt vegyen az ünnepségen. Az, hogy a nyugati országok bojkottálják a moszkvai rendezvényt, semmi értelmeset nem üzen, csupán a világ megosztottságát tükrözi. Szerbia ügyesen egyensúlyoz, így képviselői a fasizmus feletti győzelem alkalmából szervezett összes rendezvényen részt vesznek. A szerb kormány nevében az ukrajnai ünnepségen leszek ott – taglalta Dačić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mekkora nyomást gyakoroltak Szerbiára, hogy Tomislav Nikolić köztársasági elnök ne Moszkvába, hanem Ukrajnába utazzon az évforduló alkalmából, a külügyminiszter kifejtette: a Déli Áramlat és a tavalyi belgrádi díszfelvonulás miatt is nyomást gyakoroltak Szerbiára, hiszen egyesek úgy vélik, Szerbia és Oroszország szoros kapcsolata nem áll a Nyugat érdekében. Mindez azonban nem érdekli Szerbiát, az ország csakis saját érdekeivel foglalkozik, hangsúlyozta Dačić.

– Az igazság az, hogy a világban egyesek megpróbálják átírni a történelmet. Ezt az EBESZ elnöklőjeként közvetlenül is érzékelem. Az EBESZ tagállamai között nincsen egyetértés azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kellene megünnepelni a fasizmus feletti győzelem hetvenedik évfordulóját. A valamikori keleti blokk államai, elsősorban a balti országok, már csak az antifasiszta szó említésére is módosításokat nyújtanak be. Ezek az államok a német megszállás alól való felszabadítást nem felszabadításként élik meg. Szerbia még csak most fog hátat fordítani a történelem átírásának, és most határozza majd meg azokat a dátumokat, amelyekről meg kell emlékeznie. Képmutatás, hogy Londonban, Párizsban és Moszkvában antifasiszták vagyunk, ugyanakkor amikor a második világháborúban részt vevő katonáink végigvonultak a városon, a Demokrata Párt aktivistái majdnem meglincselték őket – magyarázta Dačić az SZRTV Upitnik című műsorában.

Ugyanebben a műsorban Nenad Popović, a Szerb Néppárt elnöke egyetértésének adott hangot, hogy Szerbia képviselteti magát a rendezvényen. Popović azzal kapcsolatban is egyetért, hogy a történelem átírása igencsak jellemző, és bizonyos országok szégyenlik múltjukat.

Dušan Spasojević, Szerbia volt törökországi nagykövete, a műsor harmadik vendége, szintén az előtte megszólalók álláspontját képviselte. Szerinte Szerbiának minden oka megvan arra, hogy ott legyen Moszkvában. Ami pedig a Nyugat bojkottját illeti, erre korábban, például a hidegháború idejében, is volt példa, fűzte hozzá Spasojević.

Hiába vendégeskedett az SZRTV stúdiójában egy téma kapcsán három olyan személy, aki ugyanazokat a nézeteket vallja, Szerbia a moszkvai felvonuláson való részvétele kapcsán más értékelések is elhangzottak már, mind külföldön, mind az országban. Például az Európai Unió sem ért egyet azzal, hogy Szerbiának Moszkvában a helye. Johannes Hahn, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosa a napokban nyomatékosította az EU álláspontját: semmi sem tekinthető megfelelő lépésnek, ami az európai értékek melletti elköteleződéstől való eltávolodásként értelmezhető.